Шта је у Обамином европском пртљагу?

03-06-2014 01:08:15 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Читаву започету недељу, од 2. до 7. јуна, домаћин Беле куће Барак Обама провешће на турнеји по европским земљама.

Обама ће се састати са Порошенком у Варшави — саопштења под таквим насловом са мањим варијацијама попунила су ових дана траке новинских агенција и странице штампаних издања уједињене Европе. Како се при томе подвлачи, одмах после председничких избора у Украјини Обама је међу првима честитао новоизабраном шефу државе Петру Порошенку победу и обећао му свестрану подршку. Тада је био постигнут договор о наставку разговора. Детаљни програм Обамине турнеје по европским земљама администрација Беле куће новинарима за сада није представила. Али по оним подацима који су стигли у медије, може се створити представа о политичкој усмерености предстојећих сусрета и разговора.

Њихова тематика говори сама за себе. Како је саопштио, између осталог, саветник председника за националну безбедност Бен Родс, главни циљ Обамине европске турнеје је јачање ”трансатлантских веза” са савезницима, између осталог ”у контексту украјинске кризе”. Размараће се ”подршка народу и влади Украјине”, напори на јачању и модернизацији НАТО-а, као и питања енергетске безбедности. Како је додао саветник председника, САД позивају Русију да ”искористи свој утицај” на истоку Украјине, како би било окончано ”насиље” у том региону.

Тешко да се треба још једном запитати о подршци ког ”народа” и о прекиду ког ”насиља” и о каквом ”утицају” Русије на унутрашњи развој догађаја у Украјини се ради. То што они који курсирају коридорима власти на Западу, на челу са домаћином најдаљег, али најширег ”коридора” упорно називају црно белим, постаје изгледа чињеница не више политике, већ медицине. У том контексту не изазива никакве нове емоције ни то што по речима поменутог Бена Родса, Обама у оквиру турнеје намерава да се састане са представницима кримских Татара, јер је крајње забринут неким саопштењима о кршењу њихових права и да у току предстојећих сусрета групе Г7, као и представника земаља Централне и Источне Европе, САД ће тражити од ЕУ да смањи увоз гаса из Русије.

Ипак, тешко је суздржати се од чуђења. Како је уверила Бела кућа уочи Обамине посете Европи, он је спреман да ради стабилизације стања у Украјини ”ради” између осталог и са Русијом. На свечаности у Нормандију, како се саопштава, допутоваће и руски председник Владимир Путин. Чинило би се, може ли се замислити бољи повод да се започне исти тај ”рад”? Али Вашингтон је већ унапред објавио да састанака Обаме и Путина неће бити. Уместо тога, како се сазнаје, САД ће удвостручити војну помоћ кијевском режиму, који покушава да утопи у крви милионе сопствених грађана само зато што они не желе да живе под влашћу следбеника идеологије фашистичког нацизма. Оног истог над којим ће победу обележавати у Нромандији ове недеље бивши партнери из антифашистичке коалиције, укључујући Америку.

А ево мишљења шефа одељења за европску безбедност Европског института Дмитрија Данилова.

- У ствари никаквих посебних порука у Европу Обама не носи, осим оног претнодног става који је био изјављен, рекао је у телефонском разговору експерт. Обама ће демонстрирати приврженост САД ширењу и подршци демократије у свету — традиционална америчка линија — и друго, укљученост у европске ствари. Тачније, ставиће акценат на трансатлантску алијансу као важан елемент америчке политике.

Једном речи, парафразирајући назив познатог Ремарковог романа, за сада се може приметити једно: На Западу ништа ново.

Олег Севергин,