Порошенко почиње с погрешног краја

03-06-2014 01:12:47 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Воскресенский/ vostok |


Посета новоизабраног председника Украјине Порошенка Варшави изгледа као унапред планирана операција, чији је једини циљ састанак са председником САД Обамом, који започиње своју европску турнеју. Тако сматра међународни аналитичар Чешког радија, познати политиколог Јан Петранек.

Он је изнео за Глас Русије своја размишљања о украјинског ситуацији и предстојећим преговорима у пољској престоници:

- Ако Варшавски сусрет Петра Порошенка са Бараком Обамом и пољским лидерима доведе до концентрације њихових заједничких напора против истока Украјине и Русије, онда га оцењујем као величанствено безумље. А ако стране буду тражиле компромис у интересима свих, онда опаснсот која се надвила због Украјине изнад Европе и света може да нас заобиђе. Данас су руско-амерички и руско-украјински односи на клизавом раскршћу. Врло се плашим да даљи ток догађаја и даље сам убеђен: криза је провоцирана ”незаситним” апетитом ЕУ. Она се полакомила на тржиште од 45 милиона за своје европске производе, а уопште се није бринула о обнови суседне земље. Али у сваком случају, данас је у Кијеву нова власт. И она се окреће на Запад. Своју прву страну посету изабрани украјински председник је решио да обави у Пољску. Да ли је он изградио исправне приоритете? Сумњам. Не симпатизује превише Лукашенка, али желим да подсетим на његове речи, речене на потписивању документа о формирању Евроазијског Савеза: Украјина ће пре или касније схватити где у ствари лежи њена срећа.

Да ли ће Порошенко успети да постане председник свих Украјинаца, да ли он има таленат националног лидера?

- Добро познајем биографију овог олигарха. Може ли он помоћу западних специјалаца да уједини украјинско друштво? Могуће ако спозна да нема другог пута осим федерализације земље. И наравно, ако се одлучи да обустави крвопролиће у региону са 20 милиона ”руско-украјинаца”, означи крај информационом рату. Мене просто убијају саопштења у украјинским и западним медијима да наводно Русија шаље на југоисток Украјине чеченске терористе. Ова очигледна пропагандна патка је само доливање уља на ватру грађанског сукоба.

Порошенко је изјавио да ће војна операција на Истоку бити настављена. До потпуне победе.

- Не мислим да је то његова самостална одлука... Необично је друго. Од тог региона зависи у суштини његова политичка судбина, судбина породичног бизниса који је делимично овде смештен. Чинило би се да Порошенко сада треба да тежи миру, а не рату са локалним станонвицима. Неко ће рећи да је војна акција одговор на разговоре о Новоросији. Али Русија, уверен сам нема планове да се прошири на рачун ових територија. За то има мноштво аргумената. Зашто да се онда пролива толик крви, да се гађају градови? Овај ужас треба хитно да се заустави, да се допринесе миру. Када би се нешто слично дешавало било где другде на планети, Европа би одавно вриштала на сав глас. А овде сви ћуте. Зашто?

Званично се саопштава да ће се на преговорима у Варшави разматрати питања стабилизације украјинске економије, слабљења напетости на истоку, напретка дијалога. Да ли је могућ данас у принципу руско-украјински дијалог на највишем нивоу?

- Путин је блистави стратег. Он је доказао то формирањем Евроазијског Савеза, где ће, не сумњам, ступити још Јерменија, Киргизија, у некаквом формату и Таџикистан. Мислим да би на преговарачки сто са Порошенком Кремљ могао да стави такве предлоге од којих украјински председник, чак осврћући се на Брисел и Вашингтон, не би могао да одустане. Али за преговоре је потребна обострана сагласност. Шансе да се она постигне још остају.

Гакане Ханова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ