Бивши „контратерористички краљ“ САД: Администрација Буша је починила ратне злочине

04-06-2014 08:52:50 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Joshua Roberts/ vostok.rs |


Администрација САД је за време власти Џорџа Буша млађег (2001-2009) починила ратне злочине, сматра бивши национални координатор владе САД за безбедност, борбу с тероризмом и заштиту инфраструктурних објеката Ричард Кларк, кога америчка штампа често назива „контратерористичким краљем“.

Стручњак за питања безбедности и борбу с тероризмом Ричард Кларк тврди да су САД починиле ратне злочине у периоду од 2001-2009. године. „Јасно је, мени је у сваком случају јасно, да су одређени кораци које је предузимала администрација Буша-млађег ратни злочин“, изјавио је Кларк у интервјуу независној ТВ емисији Democracy Now, која се емитује на више од хиљаду ТВ и радио станица у Северној Америци, преноси ИТАР-ТАСС.

Он је рекао да сада „постоје процедуре“, које омогућују да се Међународном кривичном суду у Хагу предају лица за „поступке који су учињени за време када су они били председници или премијери држава“.

„Тако да преседан постоји“, истакао је Кларк, који је радио у систему владе САД на разним местима у вези са националном безбедношћу од 1985. године.

Експерт је врло оштро критиковао америчку праксу употребе беспилотних летелица за наношење ракетних удара по наводним терористима у иностранству. С његове тачке гледишта, тај „програм је, безусловно, контрапродуктиван“, јер увек има пуно жртава међу цивилима. „Мени се чини да се програм отео контроли“, сматра стручњак. У складу са подацима које су изнесене у тој емисији, напади дронова су однели најмање 3 хиљаде људских живота – међу њима 500 цивила – у Пакистану, Сомалији и Јемену.

Кларк је напустио службу 2003. године (како је признао – у знак протеста против одлуке власти СД да почну рат у Ираку) и са места специјалног саветника председника САД отишао у приватне структуре.