NSA може искористити нове сателите Google за своје потребе

04-06-2014 09:26:48 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Thomas Hawk/cc-by-nc/ vosto |


Компанија Google планира да уложи више од милијарду долара у велики пројекат лансирања сателита. То ће свим становницима планете обезбедити интернет. Међутим, према речима политичког активисте Кевина Зиса, то америчкој агенцији за националну безбедност (NSA) обезбедити још више информација.

Google планира да уложи више од милијарду долара, како би интернет био доступан у свим тачкама планете. Планирано је лансирање око 200 сателита, који ће помоћи највећим технолошким компанијама да развијају свој бизнис. Али, политички активиста Кевин Зис сматра да ће, у том случају, влада САД моћи да користи интернет за своје потребе. „Сателитски програм Google је формиран како би интернет био доступан у свим тачкама планете. Али, проблем није само у Google, већ и у многим другим структурама. NSA има огроман утицај и може принудити ове компаније да им дају информације“, изјавио је активист у емисији RT.

Према мишљењу Зиса, мане правосудног система САД ће довести до тога да ће се одлуке у спорним случајевима увек доносити у корист државних структура.

„Наш правосудни систем је преварантски – такве случајеве увек разматрају специјални судови, који и доносе пресуде у корист NSA и других структура. Ми желимо да смо у контакту једни са другима – у 21. веку интернет је постао облик изражавања слободе говора. Људи желе да комуницирају, да говоре отворено, да размењују информације у независним друштвеним мрежама и да имају демократске медије. Ми захтевамо све то. Али, не желимо да се тиме крше наша права на приватни живот“, закључио је Кевин Зис.