Посета Путина Француској важна због решавања ситуације у Украјини

04-06-2014 09:37:09 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Владимир Путин је у телефонском разговору са председником Француске Франсоа Оландом потврдио своје учешће у свечаностима 6. јуна поводом 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији.

Посета председника Русије Владимира Путина Француској ће имати велики значај у проналажењу решења украјинског конфликта, сматрају експерти и посланици из Русије и Француске, који су учествовали на конференцији „Русија и Француска: текуће стање односа и међународни дневни ред“ у МИА „Русија данас“.

Председник Русије Владимир Путин је у телефонском разговору са председником Француске Франсоа Оландом потврдио своје учешће у свечаностима 6. јуна поводом 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, саопштила је прес-служба Кремља. На свечаностима 6. јуна ће учествовати и лидери западних држава.

Значај посете

Према мишљењу посланика, председника групе пријатељства Француска-Русија у Националној скупштини, члана комитета за међународне односе Шантала Гитјоа, у току сусрета ће „почети дискусија, која ће омогућити Украјинцима да мирно решење и постигну национално примирје“. Она је истакла да је Француска увек показивала своју спремност за дијалог и радила све како би дошло до деескалације украјинске кризе.

Члан комитета Савета Федерације РФ за међународне односе Љубав Глебова сматра да је под утицајем догађаја у Украјини у Европи дошло до пораста присталица суверенитета својих држава, као и „присталица смањења утицаја америчке политике на политику Европске уније“ . „Одговорни политичари не могу игнорисати те гласове“, изјавила је она.

Експерти су се посебно дотакли теме евентуалних економских санкција против Русије. Према мишљењу директора за истраживање у Високој школи социолошких наука Жака Сапира, Европљани не треба да се прикључују тим санкцијама. „Сасвим је очигледно да економски односи међу нама (Русија-Француска) имају велику улогу. Ми не само увозимо енергетске ресурсе, метале из Русије, већ и извозимо у Русију разну робу. Економске санкције би нанеле штету не само Русији, већ и европским земљама“, рекао је он.

Према речима експерта, посета Путина ће бити импулс за што скорије решавање кризе.

Дупли стандарди

Према мишљењу Сапира, европске земље спроводе политику „дуплих стандарда“. И Француска и Велика Британија су учествовале у догађајима у Либији и трудили се да не користе авијацију и артиљерију против побуњеника у Бенгазију. Влада у Кијеву сада користи тешко оружје против истока Украјине и ми сада видимо проблем дуплих стандарда: с једне стране, Европа ради по својој логици у Сирији и Либији, а с друге стране, се противи истој логици у Украјини“, рекао је француски експерт.

Он сматра да у случају наставка грађанског рата у Украјини, Порошенко може изгубити легитимност коју је добио на изборима.

Први заменик председника комитета Државне думе за међународне односе Леонид Калашњиков, такође, сматра да у решавању украјинске кризе са стране Европе постоји дупли морал. „Ако би, на пример, Виктор Јанукович, послао војску, а не авионе у Ивано-Франковску област ради бомбардовања – онда би се целокупна међународна заједница дигла на ноге. А, зашто то данас могу да ураде Јацењук или министар унутрашњих послова свом народу?“, рекао је Калашњиков.

Кијевске власти од средине априла спроводе на истоку Украјине војну операцију са циљем гушења протеста, који су последица смене власти у земљи 22. фебруара, после вишедневних сукоба у центру Кијева. Градови Краматорск и Славјанск су главна жаришта у којима се воде борбе.


Читајте више наУкрајина из минута у минут