Барак Обама заспао за време говора председника Пољске

05-06-2014 11:17:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Поред милионске помоћи, Вашингтон нуди Украјини да обучи њену војску. Ово је саопштио Барак Обама за време посете Пољској где се састао са изабраним председником Украјине на путу за Брисел, где ће бити одржан самит "Велике седморке".

Барак Обама је допутовао у Брисел из Пољске, где се састао са изабраним председником Украјине Петром Порошенком. Током разговора, шеф Беле куће још једном је изразио подршку Украјини и чак предложио да Вашингтон тренира украјинске војнике и полицајце - имајући у виду погоршање ситуације на истоку земље.

Обама је понудио помоћ не само Украјини. Он је изјавио да САД пружају подршку свим земљама НАТО-а у Европи, укључујући Пољску, Летонију и Литванију. Према његовим речима, војно присуство Вашингтона на Балтику и Црном мору - знак је да он подржава ове земље. Обама је, такође, говорио о помоћи европским земљама, које нису чланице НАТО-а, као што су Украјина, Молдавија и Грузија.

Према плану, амерички председник би требало да посети три европске земље у 3 дана. Али, очигледно, то је био превише тежак распоред за Обаму, јер је током говора председника Пољске задремао. То се може приписати промени временских зона, док је нејасно чиме се може оправдати слично понашање пољског председника током Обаминог говора. Самит "Велике седморке", који се од 4 до 5. јуна одржава у Бриселу, првобитно је био планиран као самит "Велике осморке" и требао је бити одржан у Сочију. Он је био отказан, формат је промењен, јер је Русија била искључена из учешћа на самиту.

Читајте више наУкрајина из минута у минут