Франсоа Оланд покушава да угоди и Путину и Обами

05-06-2014 11:23:20 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Webstern Socialiste /cc-by-nc/ |


Петог јуна увече француски председник жели да у Паризу приреди две свечане вечере са високим званицама, једну за америчког председника Барака Обаму, а другу за руског председника Владимира Путина. Међутим многи сматрају да то Оланду неће бити лако, преноси дописник RT.

Самит Велике осморке у Бриселу одржаће се без Русије. За столом неће бити важног госта, руског председника Владимира Путина.Он није позван пошто је самит Велике осморке, чије је одржавање првобитно било планирано у Сочију, отказан и пресељен у Брисел. И сада се самит одржава у формату „велике седморке“.

Али Путин ће бити присутан на другом сусрету, који ће бити одржан дан касније. Светски лидери окупиће се поново, овога пута у Француској, како би обележили 70.годишњицу од савезничког искрцавања у Нормандији. И то ће, по свему судећи, пред француског председника поставити компликовани логистички задатак. Франсоа Оланд јако жели да покаже своје дипломатске способности, тако што планира да приреди две вечере са високим званицама 5. јуна, једну за америчког председника Барака Обаму, а другу за руског председника Владимира Путина, како се ова два лидера не би срела.

Када се разматрају тако озбиљна питања, као што је Украјина или ширење НАТО-а, или БРИКС и НАТО, мада су они данас супротстављене стране, морају да разговарају на нивоу председника у једној просторији. А сада, због дечијег понашања администрације Барака Обаме у Француској ће бити организоване две вечере једна за другом, што је једноставно смешно, сматра дописник Asia Times-а.

Очигледно да сада међународна заједница покушава да изолује Русију на политичком плану. То личи на дечију игру. И није сасвим разумљиво, зашто Запад говори да жели да Путину пошаље јасан сигнал, али га при томе позива на свечану вечеру.

Читајте више наУкрајина из минута у минут