У Украјини делују „одреди смрти“, а СБУ и МУП с њима блиско сарађују

05-06-2014 11:24:48 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Историчар Александар Дјуков, који се налази на челу Групе за информисање о злочинима против човечности говорио је у Москви на представљању књиге. Он је представио рад групе аутора, у коме су сакупљене све чињенице о кршењу људских права у Украјини у периоду од фебруара до априла 2014.године.

У Украјини делују „одреди смрти“ при томе СБУ и МУП са њима блиско сарађују, изјавио је координатор Групе за информисање о злочинима против човечности Александар Дјуков на прес-конференцији, посвећеној представљању књиге „Масовно кршење људских права у грађанском сукобу у Украјини 22.02-22.04.14“, пренео је Итар-Тасс.

„Будући да сам историчар бавио сам се истраживањем различитих пракси политичког насиља. Са осећањем ужаса схватио сам да су ми врло добро познати правци у којима се креће Украјина, изјавио је Дјуков. Он је рекао да је заједно са колегама образовао Групу стручњака, чији је главни циљ да сакупи информације о свим злочинима против човечности у Украјини од 22. фебруара.

„Установили смо мониторинг, почели да испитујемо сведоке, путовали у Симферопољ, наше европске колеге посећивале су Украјину, размењивали смо утиске“, додао је Дјуков, који има функцију координатора групе.

Он је скренуо пажњу на постојање „одреда смрти“ у Украјини, "црних људи", који отимају, муче и убијају људе. „То је изван оквира закона. Али МУП и СБУ Украјине са њима тесно сарађују, констатовао је експерт.

Како је приметио један од аутора књиге, кршење људских права дели се на две категорије, кршења, која врше државне структуре и кршења, које дозвољавају недржавне структуре.

„Кршење права које врше државни субјекти изузетно је опасно, и таквих примера има јако много, нагласио је он. Посебно јасно се то видело у такозваној „антитерористичкој операцији“. Украјинске власти воде политику, неусаглашену са међународним хуманитарним правом“.

Војна операција кијевских власти почела је одмах после одржавања референдума и проглашења независности Луганске и Доњецке области. Украјинска војска прогласила је присталице федерализације терористима и повела против њих војну операцију широких размера. За борбу против снага самоодбране оружане снаге Украјине чето користе тешку оклопну технику и борбене авионе. На удару војних снага често се налазе ненаоружани људи и чак деца. Тако је крајем маја у Славјанску артиљеријски напад извршен на дечији вртић, школе и болнице. А 2. јуна у Луганску у серији ваздушних напада гађана је зграда обласне администрације. У нападу је погинуло најмање осморо људи.

Читајте више наУкрајина из минута у минут