Налазите се на страници > Почетна > Економија > Економски позитив ЕАЕС

Економски позитив ЕАЕС

05-06-2014 07:58:44 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Напредак економије и повећање конкурентности. Тако стручњаци оцењују оснивање Евроазијског економског савеза. За Русију, Белорусију и Казахстан се отварају нове перспективе. Минимум – нова радна места и пораст прилива од пореза у буџет сваке земље.

По мишљењу стручњака, прва земља која ће осетити највећи ефекат од ЕАЕС биће Белорусија. Затим – Казахстан и Русија. А губици Украјине због тога што није желела да уђе у алијансу могу износити укупно 150 милијарди долара у наредних 15 година. А то је скоро годишњи БДП земље. Шеф центра за постсовјетска истраживања Института за економију РАН Леонид Вардомски перспективе новог савеза оцењује на следећи начин:

- За Русију се појављује читав низ занимљивих варијанти. ЕАЕС се граничи с централном Азијом која се налази у успону. Казахстан добија значајне могућности. Ако се Казахстан брзо развија, то повољно утиче и на руску економију. Белорусија има мноштво веза с Украјином. Чак и ако Москва и Кијев имају проблема, преко Белорусије имамо све могућности да развијамо сарадњу с Украјином.

Говорећи о плусевима за Русију стручњаци додају да се по неким рачуницама процењује да ће Москва услед оснивања ЕАЕС имати 700 милијарди долара већ за 15 година. Осим тога, Евроазијски економски савез значи још и 0,3% за руски БДП годишње. И сад је важно да се заједнички адаптирају финансијске институције савезника, унутрашњи закони и да се искористи потенцијал који постоји у економској групацији. А то ће са своје стране поспешити прилив инвестиција.

Стручњаци такође истичу да захваљујући ЕАЕС Русија, Белорусија и Казахстан шире саобраћајне везе. Између осталог, Казахстан захваљујући Русији добија морски приступ афричком, европском и америчком тржишту. А Белорусија ће добити могућност да више сарађује с Казахстаном преко руског саобраћајног система.

Без обзира на то што Украјина није ушла у савез с ЕАЕС, тешко да ће се економске везе између Кијева и земаља-чланица савеза у потпуности прекинути, сматра професор Националног истраживачког универзитета Више економске школе Алексеј Портански.

- Сад је већ тешко да ће се успоставити ефиксна сарадња између Украјине, Русије и ЕАЕС, иако не мислим да је то искључено. У економском и трговинском смислу не можемо да раскинемо постојеће везе с Украјином. Ове везе су тесне, између осталог, у аерокосмичкој, хемијској и металуршкој и другим областима. И наравно, било би добро да се сачувају.

Међутим, засад се само збрајају губици које украјинска економија већ трпи. Тренутно се овај удео из месеца у месец битно смањује. То ће се тешко одразити на украјинску економију.

Евроазијски економски савез је тек покренут, али већ има много оних који желе да уђу у њега. Врата су отворена за све који то желе. Киргистан се већ спрема да се придружи ЕАЕС. Преговори о уласку у алијансу се воде и с Азербејџаном.

Олег Обухов,