На изборима на Косову победиће партија ККНС

05-06-2014 04:28:23 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


За оне који су збуњени ДПК, АЗБК, СЛС и осталим скраћеницама косовских партија, довољно је заправо разумети само једну ККНС- криминал, корупција, незапосленост и сиромаштво.

То није београдска пропаганда већ су сами косовски медији приликом 6.годишњице самопроглашења независности именовали 4 основна проблема. 70 хиљада младих становника покрајине Косово је током ових година затражило азил у земљама западне Европе, 30% живи у сиромаштву, више од 30% је незапослено.

У оваквим општим условима и околностима, 8.јуна ће бити одржани ванредни избори. Две су овде врло интересантне околности. Да ли ће власти учинити све како би исправили грешке исувише меког финског дипломате Мартија Ахтисарија, који је својевремено, искрено говорећи допринео пропасти преговора између Београда и Приштине. Ипак, исти тај Ахтисари је Србима омогућио мање или више пропорционално присуство у органима власти Републике Косово. Друга је зачкољица овде, ко ће након одржаних избора постати премијер, по трећи пут Хашим Тачи или по други пут Рамуш Харадинај.

Тему косовских избора настављамо са блогером и аналитичарем из Косовске Митровице Марком Јакшићем.

Ваш имењак и такође митровчанин, функционер ДСС Марко Јакшић позива Србе да бојкотују изборе, објашњавајући то тиме да ако су Албанци 12 година игнорисали све изборе, које је Србија спроводила у јужној покрајини, па тако можемо онда то исто и ми у такозваној републици Косово. Које је Ваше мишљење овим поводом?

- У том ставу има неких ствари око којих се већина људи на северу слажу. Избори овога пута нису они на којима Срби би требало да учествују. Дешавају се у време када је скупштина Косова одбила да промени закон о општим изборима и када су Срби изгубили резервисана места у Скупштини. У највећој могућој излазности, са неких 80 хиљада гласова, Срби би могли максимално да имају петнаестак посланика, што, по мом личном убеђењу није довољно. Дефинисање избора као статусно неутралних је важило само за претходне локалне изборе. Овога пута на гласачким листићима стоји грб Косова. То дефинитивно показује суштину проблема, односно наставак даље интеграције севера у правни поредак такозване републике Косово. Тако да бојкот представља једину реалну опцију, не ничију политичку идеју, него реалност на терену.

Приштина има интересе да смањи утицај Срба, односно посланика при доношењу важних одлука у Скупштини?

- Приштина жели да интегрише искључљиво територију без становника који ту живе, или са малим бројем Срба који би били лојални Приштини. Тако да и став у вези ових избора само потврђује ту тезу и политику коју више година спроводи Приштина. Наравно да би власти у Приштини са већим бројем јединствених Срба у парламенту имали много више проблема, рецимо, са законом о оружаним снагама Косова. Тако да је становиште да Приштина опструише овај процес врло правилно.

Главна неочекивана новост је заједничко учествовање на изборима Самосталне либералне партије и Грађанске иницијативе Србска. То је као својеврсна коалиција Хашима Тачија и Александра Вучића...

- Перцепција је правилна. У суштини, важило је да су представници СЛС, у ствари “Тачијеви Срби”, док су представници ГИ Србска Дачићеви, односно, у овом тренутку Вучићеви. Та сарадња је веома изненађујућа, зато што је СЛС учествовао у доношењу, по мом мишљењу три најгоре одлуке за Србе на Косову. Прва је укидање надгледане независности. Друга одлука је укидање дела тадашњег такозваног Устава Републике Косово, који је говорио да у ситуацији када постоји сукоб косовских закона и Устава са нормама ахтисаријевог плана преовладава онај други. И трећа ствар је питање независног србског медија на територији целе покрајине. Захваљујући гласовима Срба из СЛС усвојено је лоше решење о формирању РТК-2 као дела јавног сервиса Косова. Мени је лично велико изненађење да су представници ГИ Србска прихватили да сарађују са СЛС. Вероватно постоји неки виши интерес који мени није видљив.

Дешавања на југо-истоку Украјине, чини се, могу на неки начин да подсете на север Косова: становништво не признаје власт коју поставља престоница, а све на основи растућих економских проблема...

- Није немогуће да се слични сценарио не одигра не само на северу Косова, него га је могуће видети и у другим регионима Европе. Искрено, сматрам да када су косовски Албанци имали право да крену путем самоопредељења, зашто то право не би искористили и Срби са севера Косова, Руси на истоку Украјине, Баски у Шпанији. На крају крајева, једном прекршено правило је преседан и након тога постаје правило.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ