Гасне игре: хулиган добија бонус

04-06-2014 04:43:50 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Увођење режима претплате за гас за Украјину померено је са 3. на 9. јун. На такав уступак Гаспром се одлучио пошто је Кијев уплатио део дуга Москви. За преостале дане Украјина треба да уплати преосталих милијарду и по — иначе ће ставови уговора о претплати ипак ступити на снагу.

Алгоритам решавања питања са Украјином који је понудила Москва, по свему судећи, испоставио се једино тачним. Како се испоставило, треба се договарати са Европом — а ова са своје стране врши потребан притисак на Кијев. Уз такву схему украјинска страна је приморана да са бесмислених претњи и демагогије пређе на испуњавање обавеза.

У сваком случају прву траншу исплате дугова Гасрпом је већ добио. Истина, то је свега 786 милиона од потребне суме, саопштио је у понедељак министар за енергетику Русије Александар Новак.

- Гаспром је потврдио да је на његов рачун стигло 786 милиона долара. То наравно није та сума коју смо очекивали: да подсетим да смо се пре недељу дана договарали о томе да треба да добијемо у првој транши 2 милијарде долара. Ипак, поздрављамо чињеницу да су прве уплате кренуле. То несумњиво отвара могућности за даље преговоре о читавом комплексу питања.

То је бар неки прогрес. И за то Украјина добија бонус: режим претплате неће бити уведен до 9. јуна. А ако до тада Кијев уплати читав дуг, можда неће ни бити уведен.

Треба рећи да нису сви руски експерти одушевљени улогом Европске комисије у актуалним преговорима. Задатак европских комесара је да истисну Гаспром са европских тржишта, уверен је заменик декана Факултета међународне политике Високе школе економије Андреј Суздаљцев.

- Задатак је да се натера Русија да продаје гас на граници Украјине. Наравно, то ће бити сасвим друга цена него она коју можемо да добијемо сада на европским тржиштима. И данас Европа једноставно мази по глави тог украјинског хулигана који нам се руга уз њихову подршку. А они имитирају притисак на Кијев. Ми одлично схватамо да никаквог притиска тамо нема.

У сваком случају, како је говорио један познати политичар, ”процес је кренуо”. Руска страна је проценила украјински дуг за гас за крај априла на 3,5 милијарде долара и како је било изјављено, до 7. јуна у случају неплаћања он ће скочити до 5,2 милијарде. Али ако Кијев плати, Москва је поново спремна да изађе у сусрет партнерима. У случају потпуног гашења гасних дуговања Украјина може да рачуна на олакшице не само од руске владе, већ и непосредно од испоручиоца — корпорације Гаспром, изјавио је њен шеф Алексеј Милер. Цена гаса за њу може да падне испод 385 долара за хиљаду кубних метара. То ће се десити ако влада Русије реши поново да анулира извозну царинску таксу за Украјину, а Гаспром и Нафтогаз се договоре о смањењу цене.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут