Русија-Словенија: Обична посета – важни резултати

06-06-2014 01:15:17 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Владимир Песня/ vostok.rs |


Догађаји у Украјини, изградња Јужног тока и билатерална сарадња – ове теме су разматране у току посете Министра спољних послова Словеније Карла Ерјавеца Москви. Он се састајао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и министром за везе и масовне комуникације Русије Николајем Никифоровом.

Пошто Словенија није главни испоручилац вести светским новинским агенцијама, решили смо да се зауставимо на овој посети детаљније и замолили амбасадора Словеније у Русији Приможа Шелига да исприча детаљеније о њеним резултатима.

- Треба истаћи да је то била редовна посета, какве се планирају сваке године. Министар Ерјавец се састао са министром Никифоровом, пошто су обојица копредседници словеначко-руске међувладине комисије за тргинско-економску и научно-техничку сарадњу. Они су размотрили питања која се тичу делатности ове комисије и која ће се разматрати на наредном заседању. Оно ће бити одржано у престоници Словеније крајем ове године. Копредседници су се такође упознали са тим како се реализује Меморандум између влада наших земаља о активизацији билатералне економске сарадње. Између осталог, у овај програм је укључен додати заједнички пројекат изградње и пројектовања који ће се реализовати у РФ. Затим, на састанку са министром Лавровом разматрана су питања билатералне сарадње и друга актуална међународна питања, као што је регулисање кризе у Украјини, деескалација насиља на истоку Украјине. Између осталог, министар Ерјавец је позвао на скорију стабилизацију ситуације и подвукао важност дијалога између Руске Федерације и Украјине.

Да ли бисте могли да прецизирате која су питања билатералне сарадње била разматрана у току посете? Очигледно је пре свега било речи о енергетици?

- Да, највећи акценат је био стављен на Јужни ток, ми смо добили потврду да је Словенија учесник овог важног енергетског пројекта. Вративши се првој тачки нашег разговора, желим да додам осим украјинске теме, Карл Ерјавец и Сергеј Лавров су размотрили такође ситуацију у Босни, ситуацију у Сирији, и наравно, последице поплаве на Блкану, која је пропримила размере катастрофе.

Елементарна непогода није дотакла Словенију, зар не?

- Да, ове године није. Али ми смо пострадали прошле године. Велика је штета што се у Босни и Србији десила таква трагедија. Словенија је пужила помоћ Босни и Србији како бисмо некако ублажили последице ове катастрофалне поплаве.

Господине амбасадоре, реците како ће се линијом амбасаде у Москви развијати словеначко-руска сарадња, да ли ће се организовати неке манифестације културног или друштвеног карактера?

Наравно. Сада је ремонт зграде амбасаде после јануарског пожара завршен, ми већ можемо оперативно да радимо. Тако да ћемо поново организовати разне манифестације. Са руске стране ускоро, 8. јула ће бити важна манифестација у Марибору — отварање меморијалног музеја посвећеног Другом светском рату. Церемонији отварања ће присуствовати министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Вера Жердева,


КАТЕГОРИЈЕ