Украјина показала право лице Европе

06-06-2014 04:07:34 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


„Украјина је показала право лице Европе“- наслов је коментара немачког издања Cicero, који себе описује као часопис политичке културе. У коментару се говори о јачању десних, радикалних и неофашистичких тенденција у Европи, које према мишљењу издања, до данас покушавају да не примећују.

Догађаји у Украјини, где су власти, како се да приметити, заправо представиници екстремистичких и профашистичких, а уз то и раст броја популиста у Европском парламенту после управо одржаних избора у мају- бацили су веома јако светло на овај проблем.

ЕУ би требало да буде срамота, пише Cicero. Током неколико месеци тамо су говорили о расту десног радикализма у Украјини. После избора за Европски парламент све је постало јасније: сличне осуде нису сасвим праведне. Десничари су се већ чврсто устоличили и на Западу. У одређеној мери, овај часопис покушава и да заштити Украјину, указујући на чињеницу да представници деснице тамо не представљају већину у структури власти. Аутор коментара признаје и то да руски председник Владимир Путин и не греши толико због покушаја да заштити становнике који говоре руски језик од ових десничарских хорди.

Ово признање, имајући у виду све гласније оптужбе Запада на рачун Русије у вези са кризом у Украјини, већ је само по себи важно. Часопис у свом коментару наводи све већи страх од раста радикалних тенденција у ЕУ. Иза свих ових звучних расправа, некако је заборављена чињеница да,- примећује се у коментару издања,- десничарска опасност не долази само и искључиво са Истока. Она је већ овде, на Западу. Свој закључак часопис потврђује чињеницом да у новом сазиву Европског парламента, након мајских избора седи више представника екстремистичких и популистичких партија.

Узбуна овим поводом је донекле и оправдана, иако већина аналитичара није склона да преувеличава опасност од могућег демарша евроскептика. Од 751 посланика, они представљају мање од трећине, а у њиховим редовима нема јединства. Много је опаснија друга ствар, која долази од десно оријентисаних радикала, али не у оквиру парламента, већ на улицма европских градова. Последњих дана, белгијски медији су преплављени написима поводом истраге убиства четворо људи испред Јеврејског музеја у центру Брисела, које је починио бивши војник, који се борио у редовима сиријских џихадиста против легалне и легитимне владе државе.

Преступника, који је од раније познат француским специјалним службама, ухапсили су у Марсеју. У вези са овим су МУП Француске и Белгије одржали заједнички брифинг за новинаре. Како је изјавила министарка унутрашњих дела Белгије Жоел Милке, осумњичени је можда први међу терористима који се враћају из Сирије. И ова је чињеница, према њним речима алармантна. Ових дана су медији објавили да су у Немачкој притворена тројица осумњичених за пружање подршке сиријским опозиционерима. У Француској су ухапшена четворица који су врбовали добровољце за терористичке делатности у разним државама.

Ових дана министри унутршањих послова држава ЕУ су се обратили европским Интернет провајдерима са молбом да блокирају све изворе који омогућавају окупљање добровољаца који потом учествују у сиријском конфликту. Мало пре тога су медији објавили признање односно изјаву шефа америчког Федералног истражног бироа Џејмса Комија поводом тога што је у последње време видно повећан број грађана САД и ЕУ који желе да се придруже сиријској опозицији. Према подацима Међународног центра за изучавање радикализма, од априла 2013.године, број Европљана који одлазе у Сирију да ратују, порастао је три пута. Сада их има 11000, при томе сваки пети потиче из Западне Европе. Посебно много добровољаца има из Француске, Велике Британије и Немачке.

Овде нема ничег изненађујућег, ако се узме у обзир отворена подршка сиријској опозицији од стране држава чланица НАТО и ЕУ. Учесници самита Г7 који је био одржан у Бриселу 4-5.јуна, поново су изјавили да не виде за Асада будућност у Сирији. На истом састанку су зврества казнене акције Кијева против сопственог становништва била оцењена као дискретна дејства. Заменик директора Института политичке и војне анализе Александар Храмчихин у политици ЕУ види отворено деловање двојних стандарда:

- Овде видимо сукоб идеологије са реалном политиком. Они за сада не могу да се избаве од овог противречја. Идеологија захтева уклањање тиранина, односно оних које су они начинили тиранима. А пракса показује да су свргнути опасни и за саму Европу. Али, противречје се не решава.

Ово је здање далеко од савршенства- пише Cicero у свом закључку, имајући у виду ЕУ.- Оквир дома европских идеала шкрипи и пуца по шавовима и неопходан му је моментални ремонт. Али, за сада је то најбоље што имамо. Остаје да им поверујемо на реч.

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут