Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Горак укус слободе

Горак укус слободе

06-06-2014 10:36:57 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/U.S. Army Europe Images/cc-by/ |


Да ли је добро служити у америчкој армији? Наредник Бови Бергдал се о томе није питао својевремено, те се нашао у незгодном положају. Када се нашао 2009. године у Авганистану, Бергдал је сањао да ће допринети успостављању демократије и свега разумног и доброг. Међутим, испало је другачије.

После два месеца наредник, као бистар момак, схватио је шта је и како, те је изнео своја размишљања у електронском писму родитељима. Он је назвао снаге САД „највећим вицем који мора да засмеје свет“. Срамота га је, што је Американац, - пише Бергдал, те закључује – „будућност је сувише лепа да би се трошила на лажи“. Вероватно је тада наредник одлучио да кидне. Све до сада није јасно како се нашао заробљен од талибана. Јасно је да није то било добровољно, међутим, јасно је да покушао да побегне. Он је хтео да оде у Индију, међутим, нашао се код талибана. Он је међу њима био 5 година, док су га тражили Министарство одбране САД и друге службе. Они су га тако дуго тражили да су његови родитељи посумњали да ли га добро траже? Испало је да добро. Крајем маја је Барак Обама одлучио да мења за једног Американца 5 талибанских терориста, који су се налазили у Гвантанаму. Акт предаје је био назван „мером поверења“ за почетак преговора између страна. Међутим, републиканци нису оценили намеру Барака, те су га оптужили за опасан преседан: САД имају принцип да не воде преговоре са терористима.

Поред тога, многи колеге Бергдала на челу са командантом јединице оптужују наредника за дезертерство и смрт неколико војника његовом кривицом. Међутим, Обама је објавио да САД ослобађају своје заробљенике независно од околности њиховог заробљавања. Њега је подржао и шеф Пентагона Чак Хејгел. Он се срео у току 10 минута с родитељима Бергдала и пожелео им породичну срећу. Управо на време. При томе је истрагу против наредника нико није укинуо. Она ће почети, чим он дође себи после свега, што му се десило. Наредник има куру рехабилитације у војној боници у Немачкој. Његови рођаци су му спремали свечани дочек по повратку у државу Ајдахо, али су власти Хејлија објавили о укидању свих празничних акција. Можда су оне сазнале о непатриотском писму Бергдала или његовом дезертирству? Ко то зна? Међутим, познато је да наредник неће славити. То је чињеница.

Александра Дибижева,