Запад покушава да "поправи" Косово

06-06-2014 04:38:00 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Предизборна кампања на Косову је повезана са грандиозним скандалом. Док се месне странке грозничаво боре за гласове бирача уочи парламентарних избора 8. јуна, медији су објавили информације из западне политичке и експертне заједнице. Оне сведоче да западне земље на челу са САД и Немачком намеравају независно од резултата избора да склоне са косовске политичке сцене најзлогласније личности на челу са данашњим "премијером" Хашимом Тачијем.

Идеју радикалне промене косовског политичког естеблишмента практично су истовремено огласили дипломатски представник Велике Британије у Приштини Јен Клиф и учесници дискусија у Међународном институту блискоисточних и балканских истраживања, са седиштем у Љубљани. И британски амбасадор, и један од кључних регионалних "можданих центара" јединствени су у томе, што Косово "тражи нове политичке личности". Додуше, образложења су различита. Јен Клиф говори о неопходности стимулисања економског развоја Косова, јер пређашњи лидери "нису могли да отворе перспективе за младе". Он је такође позвао да се под хитно обустави делатност косовске Агенције за приватизацију, с којом је повезан читави низ корупционих скандала.

Експерти љубљанског института се изјашњавају стриктније, позивајући на уклањање од власти на Косову "бивших војних лидера". Реч је о бившим командантима терористичке ОВК, које Савет Европе, Human Rights Watch и друге међународне организације оптужују за ратне злочине, а чак и "црну трансплантологију". Ако се томе додају активно лобирање од стране Вашингтона стварања посебног трибунала за истрагу злочина ОВК и алузије косовских медија да иза свега тога такође стоји Немачка, слика је веома карактеристична.

Додуше, немачки амбасадор у Приштини Петер Бломајер у интервјуу приштинском листу Трибуна покушао је да максимално растера сумње. Он је изјавио да његова земља остаје "неутрална" према властима Косова.

Међутим, како је познато, нема дима без ватре. Извори у западним престоницама на условима анонимности потврђују заинтересованост САД и руководства ЕУ за смену руководства косовске владајуће елите да би покушали да поправе политичку фасаду Приштине. Уствари она у току више година остаје непроменљива, - потврдила је у разговору с Гласом Русије експерт Центра за проучавање савремене балканске кризе Института славистике РАН Ана Филимонова.

- Видимо да међу кључним личностима које управљају Косовом, у његовим друштвено-политичким структурама и даље се налазе бивши команданти и екстремисти ОВК. Читаву ову конструкцију у току више година крунише бивши политички руководилац ОВК Хашим Тачи.

Није тајна да таква непроменљивост личности, многи од којих се помињу у међународним рефератима о ратним злочинима и организованом криминалу, изазивају озбиљне сумње међу грађанима ЕУ, који су приморани фактички из свог буџета да дотирају Косово. Поред тога Запад се навикао на промену својих приоритета на Балкану, - подсетио је Глас Русије немачки политиколог Александар Рар.

- Тај исти Хашим Тачи је својевремено "радио" у криминалној сфери. Међутим, током борбе за независност Косова и војне операције Нато-пакта против Југославије многи су се појмови променили. Он је прешао на страну Америке, постао савезник, а чак и пријатељ ондашњег државног секретара САД Мадлен Олбрајт.

Међутим, последње информације омогућују да се тврди да Запад, пре свега САД, имају данас још један разлог да покушају да поправе имиџ Косова. То су веома неугодне за западно јавно мњење аналогије са догађајима у Украјини. Ужурбано признавши независност Косова и одбивши подршку Криму и становницима источних региона Украјине, САД и лидери ЕУ су ставили на знање да су им екстремисти и криминал на Косову ближи од легитимних тежњи цивила, који су се суочили с војном операцијом Кијева. С тим су повезане данашње тежње да демонстрирају сопственим бирачима бар нека побољшања на косовској сцени.

Петар Искендеров,