Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Дан руског језика

Дан руског језика

06-06-2014 05:11:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски језик је постао општепризнат светски језик средином ХХ века. То је један од најбогатијих језика на свету, на којем је написана највећа лепа књижевност.

Руски језик није само матерњи језик руског народа и државни језик Руске Федерације, већ је и један од светских језика за комуникцију у ближем и даљем иностранству. 6. јуна, на рођендан великог руског песника Александра Пушкина, у УН се обележава Дан руског језика.

По традицији, прослава ће бити одржана у Европском одељењу УН у Женеви. Ове године је уприличена поводом 200-годишњице руско-швајцарских дипломатских односа. У оквиру међународног фестивала Руске културне сезоне на Дан руског језика ће у женевском делу у УН бити отворене уметничке и књижевне изложбе, а глумци Уметничког позоришта Чехов рецитоваће песме великих руских песника и стихове из дела наших савременика.

Данас у УН у мировним мисијама, у различитим одељењима и департманима Секретаријата, у службама за писано и усмено превођење, изради стенографских извештаја, службама за лекторисање и коректуру званичних докумената раде стотине људи који говоре на руском језику.

Од 2003. године ради Центар за новости УН на руском језику који свакодневно доставља актуелне ексклузивне материјале о делатности генералног секретара, мировним операцијама и политичким мисијама, основним органима и установама система УН.

Занимљиве чињенице о руском језику

Руски језик заузима осмо место на свету по броју људи којима је то матерњи језик и пето место по укупном броју људи који га говоре. Руски је најзаступљенији словенски језик. Он заузима четврто место међу најпревођенијим језицима, као и седмо место међу језицима на које се преводи већина књига. Многе речи из руског језика су ушле у језике народа света без превода: цар, бабушка, тројка, самовар, дача, перестројка и гласност

Руски језик је државни и званични језик у Русији, Белорусији (поред белоруског), у Јужној Осетији (заједно с осетинским) и у Придњестровју (поред молдавског и украјинског). То је званични језик у државним установама у Казахстану, Киргистану и Абхазији. У низу административних јединица Молдавије, Румуније и Украјине руски је признат као један од званичних језика.

У низу земаља и територија руски језик има неке званичне функције. Тако је у Таџикистану по уставу руски – језик међунационалне комуникације и званично се користи у законодавству. У неким окрузима државе Њујорк на руски језик морају бити преведена документа везана за изборе. У Узбекистану се руски користи у органима јавног бележништва и у органима матичних уреда.

Живот језика у иностранству

Руски језик, као и други велики језици света, има своје разговорне варијанте ван граница Русије – у Прибалтици, Белорусији, Украјини, Молдавији, у државама Закавказја и Средње Азије. У југоисточној Европи се често мешају сродни руски, украјински и белоруски и настају дијалекатски облици руско-украјинског суржика или руско-белоруске трасјанке. Опет, на територији Централне Азије, између осталог, у Киргистану и Узбекистану, руски говор је прилично конзервативан. Прилично су самосвојни изоловани дијалекти првих досељеника Аљаске.

Руски језик је 2013. године избио на друго место међу најпопуларнијим језицима на интернету.

Ана Фјодорова,