На Курилима је пронађено велико насеље из неолитског доба

08-06-2014 06:43:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски археолози су открили станишта древних људи из доба неолита на острву Итуруп. Насеље је, по проценама стручњака старо 6-7 хиљада година. Обитавалишта древних становника Курила су налажена и раније, али је први пут пронађено тако велико насеље. Комплекс представља више од 100 кућа различитих величина, од којих је један део могао да прими не само поједине породице, већ и читаве племенске кланове.

Осим по својом величином, неолитски градић је зачудио археологе и својом очуваношћу. Он се не налази на обали мора, где су се људи обично настањивали, већ у долини. То га је и спасило од уништења. На обали су јачи ветрови и вода неминовно уништавали грађевине, проналажени су само древна огњишта, предмети за свакодневну употребу или за сахрану. А овде су пронађене четвороугаоне и шестоугаоне дрвене грађевине, већином укопане у земљу, рекао је за „Глас Русије“ шеф катедре за руску и светску историју Сахалинског државног универзитета професор Александр Васиљевски.

- Обишли смо преко сто древних стамбених објеката, већина није дирана. Лепо се виде обриси старих кућа – то су извесни ископи, јер су људи живели у подземним обитавалиштима, на метар до метар и по дубине, у зависности од тога да ли је било подземних вода. Мислимо да је то било зимско насеље, зато што се код низа стамбених објеката виде ходници који воде ка споља. То значи да су људи користили такве тунеле како не би дозволили да хладноћа уђе у кућу. Пошто је ископ дубок, јасно је да су били потребни углавном у зимско време. Курили су ветровити предели. То су дивна острва, при чему је клима на њима врло сурова.

Највеће полуземунице достижу 18х18 метара. Не састоје се само од стамбених просторија, већ и од посебних „комора“, очигледно за потребе домаћинства. По речима археолога, овде су живела најразличитија пламена: досељеници из јужног дела Тихог океана, мигранти из басена Доњег Амура и Сахалина, преци многих народа с Далеког истока.

- Курилска острва су посећивали различити народи. То су као таласи – постоји идеја валовитог кретања народа кроз Авчинско-Курилски ланац ка северу. Почевши од најстаријих времена, кад је амерички континент још увек насељаван, таласи сеоба су се кретали с југа ка северу, један њихов део је ишао кроз Сахалин, на Хокаидо, на Амур, на Камчатку и даље на север. Овде су били присутни различити народи. Ту има неколико потпуно различитих типова стамбених објеката по облику и по димензијама. Искусно око види да нису у питању просто промене услед еволуције, већ коренита промена становништва у више наврата.

Сахалинским археолозима предстоји велики посао на детаљном проучавању јединственог налазишта. На Курилским острвима, по званичним подацима, има укупно 256 места на којима су неко време живели древни људи. То је древни „запис“ целог архипелага, истиче професор Василевски: „Све информације се чувају земљи, само их треба извадити.“

Јелена Ковачић,