Рејдерска политика Коломојског

08-06-2014 09:11:34 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Markiv/ vostok.rs |


Новац за заробљенике и предато оружје, спонзорисање казнених одреда – то је само мали број иницијатива гувернера Дњепропетровске области, олигарха Игора Коломојског. Милијардер активно подржава војне акције на истоку Украјине.

Пут Коломојског ка првој милијарди је почео још `80-х година прошлог века. Онда је комерцијалиста продавао у Украјини купљену у Москви организациону технику. Касније је продавао феромесинге и нафту. Данас је он власник групе "Приват", која обухвата поред истоимене банке, око стотину предузећа у нафтној, металуршкој, финансијској, медијској сферама. То су Дњепропетровска железара, Укрнафта, низ украјинских медија, као што су УНИАН и канал "1+1.

Већ у току неколико година се Коломојски сматра за једног од најбогатијих људи Украјине. Међутим, политички играч је Коломојски званично постао у марту ове године, када га је Кијев именовао за гувернера Дњепропетровске области. Додуше, то је пука формалност. Украјинска политика је увек зависела од финансијско-индустријских група, - каже председник Центра стратешких комуникација Дмитриј Абзалов.

- Одмах после доласка нових власти територије су почеле да се деле међу олигарсима. Тарута је добио Донецку област, Коломојски је добио Дњепропетровску област. Тамо се налазе његова основна предузећа. Зато није ни чудо што Коломојски, који је подржао Јацењука, фактички га је финансирао, добио најперспективнији регион. Он је заинтересован да би ослабио представнике Донецке и Луганске народних република, јер се тамо делимично налазе активи, повезани с његовом производњом.

Зато олигарх активно финансира војне акције. Још пре почетка такозване антитерористичке операције Коломојски је обећао да ће платити по 10 хиљада долара свакоме, ко зароби и преда месним властима грађанина Русије. Он није остао само на том ексцентричном предлогу, већ је предлагао 3 хиљаде долара за сваку предату машинку, 5 за бацач граната. Он обећава наградити сваког, ко саопшти податке о ауторима цртежа у триколору руске заставе или ђорђевске ленте: у последње време су такви цртежи чести у градовима на Истоку.

Данас је Коломојски познат и као главни спонзор оружаних одреда националне гарде, који ратују против народне војске, као и читаве казнене операције. У штабу ДНР кажу да је управо он крив за трагедију код Волхованке, када су најамници стрељали војнике украјинске армије. Олигарха оптужују и за учешће у страшној трагедији у Одеси. Те начине борбе за утицај је Коломојски пренео у политику из бизниса, - сматра директор Института руског иностранства Сергеј Пантелејев.

- Група "Приват" је главни рејдер Украјине. То је заузимање предузећа силом, по чему је позната та група. То је било праћено низом чудних догађаја, повезаних са неочекиваном смрћу различитих људи, који су сметали руководиоцу групе Приват. Данас се види да се у Украини технологије, карактеристичне за олигархијски бизнис, екстраполирају на велику политику. Оно што чини данас Коломојски према Донбасу – то је политика рејдерског заузимања.

Дакле, народна војска на Југоистоку се супротставља не званичним структурама, не правним органима, већ групама најамника. Контролише их шеф радикалне групације, а данас и политичке странке "Десни сектор Дмитриј Јарош, плаћа – Игор Коломојски. У рату су сва средства дозвољена, тим пре када је реч о борби за новац, територије и утицај у региону.

Марија Баљабина,

Читајте више наУкрајина из минута у минут