НАТО-ови војници праве скандале у Летонији

08-06-2014 11:16:02 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/U.S. Army Europe Images/cc-by/ |


Повећање контингента НАТО-пакта наметнуло је становницима Летоније нове проблеме. Дрске акције војника су већ испровоцирале неколико инцидената са месним становништвом, што је појачало антиратно расположење у земљи.

Градоначелник Вентспилса је отворено назвао понашање НАТО-оваца свињским, те се пожалио руководству алијансе. Међутим, власти Летоније сматрају став градоначелника опасношћу по безбедност земље.

У Летонији има све више војних лица из других земаља НАТО-а. Повећан је стални контингент, као и број вежби. Међутим, политички експерти су више пута упозоравали владу да то ствара у Летонији допунску напетост, јер су у земљи јака антинатоова расположења. Истовремено, сама страна војна лица само доприносе повећању броја противника њиховог налажења на територији те републике.

Чим су дошли, натоовци су почели тучу у Риги с месним таксистима, који су возили пијане војнике у хотел. У тихој летонској луци Вентспилс натоови морнари су се веселили током читаве ноћи. То се завршило тучом с месним младима, многи су били приморани да траже медицинску помоћ. Један морнар из Холандије се нашао у реанимацији.

Градоначелник Вентспилса Ајвар Лембергс, кога у току више година стабилно подржава становништво, покушао је да заштити свој град. Он је назвао понашање војника изазовним, те истакао да је за два дана група војних лица створила толико инцидената, колико се не дешава за празник Дана града, када у Вентспилс долази десетине хиљада гостију.

- Ми иначе све госте дочекујемо уз осмех. Међутим, нажалост, војни морнари из земаља НАТО-а понашали су се свињски, вршили нужду на јавним местима, кршили друштвени ред, законе Летоније и правила понашања. Нисмо њима задовољни.

Лембергс је такође саопштио да намерава да се званично обрати руководству НАТО-пакта о недопустивости понашања њихових подређених. Међутим, иступање градоначелника за заштиту морала и закона власти земље су дочекле непријатељски. Министар одбране Рајмонд Вејонис је изјавио да иступање градоначелника угрожава – безбедност Летоније.

Критиковао је Лембергса и министар иностраних послова Едгар Ринкевич. Он је подвукао да писмо градоначелника Вентспилса генералном секретару НАТО-пакта Андерсу Фогу Расмусену о понашању војних лица садржи некоректне тврдње, те не одговара званичном ставу Летоније. Свакако, поменута је и Русија. Цитирамо: Оцрњавање НАТО-а у условима, када се летонско друштво суочава с непријатељском и агресивном руском пропагандом, треба категорично осудити.

Такво понашање власти још више појачава антиратна расположења грађана. У вези са покушајем власти да заштите понашање натоваца, већина становника се сећа старе пословице: пред законом су сви равноправни, али су неки равноправнији. То, што се странцима дозвољава све, ствара утисак да је независност Летоније заиста угрожена. Само што Русија с тим нема везе.

Виталиј Фотин,