Руске јавне продаје на лондонски начин

08-06-2014 11:29:00 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Новим рекордима цена дела руске уметности у Лондону завршена је „Недеља руских јавних продаја“. Четири водеће аукцијске куће Велике Британије – Кристи, Сотби, Бонем и МакДуглас представиле су радове правог музејског квалитета, дакле, скоро сваки лот је био купљен за износ, који је био двоструко већи од претходне процене.

Класици 19. века Верешчагин и Ајвазовски, сликари Сребрног века Рерих, Кончаловски и Фалк, авангардисти Малевич и Лентулов, сликари епохе социјалистичког реализма Дејнека и Пименов, као и ретки гост, портретиста из 18. века Боровиковски и, напротив, скоро обавезни у таквим случајевима ствари јувелирске фирме Фаберже. То је укратко био „заједнички уметнички производ“ четири лондонске аукције. Свака од аукцијских кућа је доживела успех, укључујући и најмлађег учесника „Недеље руских јавних продаја“. То је основана 2004. године аукцијска кућа МакДуглас, која се специализује искључиво за руску уметност, организујући зимске и летње продаје. Њен директор Јекатерина Макдугал је признала: Недеља је прошла одлично – зарадили смо 20 милиона долара.

- Купцима руске уметности су потребна апсолутна ремек-дела, те – како су показале све аукције - за њих су спремни да плате шестоструко више новаца него пре 6 месеци. Руско тржиште понавља тенденцију светског тржишта: људи желе да инвестирају у највећи квалитет. У нашој аукцији је таквих радова било неколико – пре свега „Бухара“ Павла Кузнецова, која је продата за 4 милиона долара.

Најскупље куповине су имали, како је рекла Јекатерина Макдугал, колекционари из Немачке, активно су деловали и Американци. Присутни су били украјински купци и нови на овом тржишту белоруски купци. На највиши сегмент су дошли нови колекционари, што много радује, истакла је Јекатерина Макдугал.

- Руска уметност се вреднује у свету, то је важно. Западни колекционари почињу да купују веома скупа руска дела. Чинило би се, политичка Русија се налази у конфронтацији са светом, док тржиште уметности сведочи да су руска култура и Русија тражене као никада раније.

Тријумфална је постала „руска недеља“ и за једну од најстаријих у свету аукцијских кућа – Кристи. Њени приходи износе 33 и по милиона долара, што је највиши показатељ током читавог историјата руских продаја. Приликом аукције је био успостављен један од ценовних рекорда. Слика Василија Верешчагина „Бисерна џамија“, насликана у Индији, била је продата за 6,1 милион долара. И то, за њу је била вођена „жестока борба“, рекао је Алексеј Тизенгаузен – међународни директор руског одељења Кристи током скоро 30 година. Сећајући се, како се развијало интересовање аукционера према руским ликовним уметниостима, он каже:

- Прво право интересовање према руској уметности почело је после перестројке. Настао је неки бум. Купци још нису били Руси, то су били странци, који су мислили да су нешто пропустили, те морају да упознају руску уметност. Људи су прво куповали преко слике неки „руски дух“. Они су хтели „козака, тројку, снег, брвнару“. Данас људи желе веома специфичне сликаре, специфичне периоде. Например, Константин Сомов: руски период или емигрантски период, права варијанта, друга варијанта и тако даље.

„Руска недеља“ у Лондону је одржана као део Године културе Русије у Великој Британији. У наставку догађаја, средином јула биће одржане три руске изложбе. Једна је посвећена уметничком удружењу из почетка протеклог века „Пуб каро“, две друге уметницима и позоришњим дизајнерима из доба руске авангарде.

Olga Bugrova,