Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Сви за ноћ у музеју

Сви за ноћ у музеју

17-05-2014 11:46:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


„Ноћ у музеју“: Трећег викенда маја поново почиње акција, коју су заволели становници главног града – 10. у Европи и 8. у Москви. Ноћна музејска грозница је ове године обухватила око 300 културних установа – и то не само у Старој, већ и у Новој Москви.

Посетиоце чекају читаве маршруте, које омогућују да се током једне ноћи посети десетине музеја.

На званичном сајту „Ноћи у музеју“ могуће се определити за свој начин стицања естетског задовољства. Према мишлењу комесара овог пројекта – уметника Фјодора Павлова-Андрејевича, реч је о правом музејском буму! Ево што је он испричао „Гласу Русије“ уочи акције...

- Више од 300 установа учествује у „Ноћи у музеју“, сваки сат добијемо податке о онима, ко жели да нам се прикључи. То је дивно, јер се уствари пројекат одвија сам од себе. Треба га само вешто координисати. Нема потребе за његовом популаризацијом, као што је било пре неколико година. Он подсећа на грудву снега, то је већ велика радост!

Већина музеја ће бити отворено бесплатно од 6 увече до поноћи. Поред традиционалних експозиција публику чека велики програм демонстрације филмова, предавања, концерата и перформанса. Јарки догађаји музејске ноћи ће бити уличне представе на популарним градским просторима. Комесар Ноћи у музеју посебно издваја Ноћни музејски поход, почев од Пушкинског трга...

- Протекле године ми смо га тестирали, он је био толико успешан, да смо одлучили да га проширимо. Ове године ће у њему учествовати око 5 хиљада људи, међу њима ће бити директори московских музеја. Карневалска поворка ће ујединити главне музеја Москве.

Лидере музеја – оне, ко је пристао на то, током одржавања карневала ће носити у специјалним паланкинима, као богове уметности. Иначе, Москву чекају разноврсне замисли. Први пут у Ноћи у музеју ће учествовати страни уметници. Рецимо, британски куратор Девид Грин је створио Музеј видеоарта на отвореном простору да би на огромном екрану показао видеохитове из читавог света Посебна пажња се додељује пешачким зонама: уређују их у унакрсној години Русије и Велике Британије британски уметници.

- Сарађујемо са Стиартом Семплом, који ће у пешачким зонама Москве – Лаврушинском и Столешниковом сокацима генерисати мехуре од сапунице у облику смајлова. Свако би могао да се укључи у тај стваралачки процес. Питер и Морган Стенли се спремају за то да би се у одређеном тајном месту преврнули фургони, натоварени цвећем.

Представе ће се давати не само у центру Москве. Ноћне посетиоце ће прихватити поседи на периферији града – Астафјево, Вороново, Архангелско... Од јутра до поноћи ће бити отворене експозиције паркова Коломенскоје, Измајлово, Лефортово и Љублино. Тамо ће госте радовати концертима од класичне све до савремене музике. Оригинални шоу су припремили у Парку „Горки“ уз учешће уметника Музичког позоришта „Станиславски и Немирович-Данченко“. Први пут ће из позоришта у парк бити пренета балетска приредба, и то не мањег облика, већ класична представа балета „Жизела“. Специјално ради тога ће на Великом масовном пољу бити направљена позорница, где ће сместити декорације, донете за једно вече.

Ове године у музеју ће моћи да се дочека свитање! У Државној галерији на Сољанки, где се ове необичне ноћи отвара изложба бечке умтничке групе Gelitin, посетиоцима ће предложити да остану до 6 сати ујутро.

Карина Ивашко,