Фани Ардан: љубав према Русији

08-06-2014 11:51:04 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Легендарна француска глумица Фани Ардан ће тумачити главну улогу у приредби „Брод „Ноћ“ на позорници Московског међународног Дома музике.

Овог месеца у Русији ће се демонстрирати њен редитељски деби – филм „Наметљиви ритмови“. Истовремено ће глумица бити на челу жирија Међународног филмског фестивала „Оледало“, који је посвећен Андреју Тарковском, а који се одржава у Иванову и Пљосу.

Филмска звезда је раније долазила у Русију, али у последње време долази све чешће. Верватно је то због снимања глумице у руско-француском филму „Распутин“, где је она тумачи улогу руске императорке Александре Фјодоровне. Тај рад, као и контактирање с колегама из Русије, толико је импресионирало Францускињу, да је она назвала једног од хероја свог првог филма – руског музичара - Владимир. То је комплимент и поздрав партнеру у филму „Распутин“ Владимиру Машкову, не крије Фани Ардан. Она признаје да је он оставио неизбрисиви утисак и као глумац, и као партнер, и као пријатељ.

Данас глумица чека реаговање руске публике на своје редитељско дело. Сценарио је написала она сама. Њу је давно привлачила тема љубави, која јењава. Главна јунакиња филма „Наметљиви ритмови“ пати од тога, што се осећаји њеног вољеног човека хладе, све више га узбуђује каријера. У интервјуу Гласу Русије Фани Ардан овако коментарише тај сиже:

- Желела бих да покажем неизбежност, црте љубави, која одлази, ланац непобитних догађаја, који произилазе један из другог и воде трагичном финалу. Чини ми се да је најважнија ствар у животу љубав. Увек заузимамо неки став према љубави: имамо ли ми љубав, немамо ли, чекамо ли је или губимо... У мом филму противречност између мушкарца и жене се састоји у томе, што он више нема времена за љубав – он је сувише забринут због успеха, напредовања свог пројекта, док се она не може помирити, што осећај љубави губи напетост, сјај, топи се.

Ситуација је трагична још и због тога, што је јунакиња у младим годинама ради љубави одустала од сопствене музичке каријере, која је обећала славу. Скоро читав филм је праћен музиком: губећи љубав, жена се све чешће враћа својој другој љубави – свирању виолончела.

У приредби „Брод „Ноћ“, који ће бити давана на позорници Московског међународног Дома музике, такође се свира виолончело. Уствари се она састоји од монолога, праћених музиком. Поред Фани Ардан ће на позорницу изаћи опет виолончелисткиња Соња Видер-Атертон. Приредба је постављена према истоименом драмском комаду француске књижевнице Маргарит Дибас. Према речима Ардан, то је прича о мушкарцу и жени, који годинама причају путем телефона, а никада се не сретну. Они имају потресну љубав, - убеђена је француска глумица.

За своје односе с Русијом Фани Ардан исто тако каже – љубав. Она је настала као резултат интересовања према руској књижевности, - каже филмска звезда...

- За мене је руска култура оно, што нам доноси истину у уметничком облику, да ли је то књижевност, поезија или музика. Руска уметничка перцепција прожима мој живот од малих ногу. Откривала сам за себе свет, замишљала га у категоријама руске културе с њеном тежњом ка апсолуту, у њеним најбољим представницима, које смо познавали у иностранству, као што су Рихтер, Ростропович, Вишњевска и многи други музичари, који настављају да нам доносе ту културу.

У младим годинама је она уживала у руским романима – Ана Карењина, Идиот, данас она чешће размишља о Марини Цветајевој – тако су инспирисале глумицу њене песме. С великим интересовањем је француска звезда прихватила позив да буде председник жирија Међународног филмског фестивала „Оледало“, који је посвећен Андреју Тарковском, а који се одржава у завичају редитеља у Ивановској области. О свом односу према његовом стваралаштву Ардан каже овако: Били су периоди у мом животу, када су филмови Тарковског помагали мени да живим. После њих сам увек излазила из тамне сале у бољу. Нисам све схватала, али ми се све чинило важним.

Карина Ивашко,