Виталиј Чуркин: Сигуран сам да америчке обавештајне службе прислушкују моје телефоне и кабинет

09-06-2014 08:53:13 | | Глас Русије, фото: East News/AP Photo/Bebeto Matthews/ vost |


Виталиј Чуркин је иразио уверење да америчке обавештајне службе прислушкују његове телефоне и службени кабинет. Стални представник РФ у УН рекао је да прислушкивање на њега „апсолунто не утиче“.

О својим сумњама професионални дипломата говорио је у интервјуу за руски Први канал, преноси RT.

„Сигуран сам да ме прислушкују. При томе полазим од тога да ме у мом званичном статусу стално прислушкују. Прошли смо хладни рат, зато на мене „прислушкивање“ апсолутно не утиче, рекао је дипломата.

„На пример, сасвим сам сигуран, да мој мобилни телефон прислушкују, то је очигледно, и ја полазим од тога. Наравно, постоје тајне просторије, у којима се са колегама могу разматрати поверљива питања. Али чак и да не прислушкују, полазим од тога да ме прислушкују, рекао је Чуркин.

„На пример апсолутно сам сигуран да мој мобилни телефон прислушкују, то је очигледно, и ја полазим од тога .

Раније су немачки новинари разоткрили активности НСА у Немачкој, обављане у јесен прошле године. Према текстовима објављеним у немачком Шпиглу америчке обавештајне службе прислушкивале су телефоне и пресретале комуникацију водећих политичара у Немачкој, укључујући канцеларку Ангелу Меркел. Ова вест подигла је тензије у немачком друштву.

Немачке власти планирале су да склопе споразум о забрани шпијунаже између њихове земље и САД. Међутим Америка је одбила да потпише документ, који је предложила Ангела Меркел, приликом недавне посете Вашингтону. Осим тога у Немачкој су активно разматране могућности доласка Едварда Сноудена, како би сведочио у парламентарној истрази, која би требало да одреди размере акције НСА у праћењу Немаца. Међутим, после посете Америци Меркел је одустала од ове идеје. Едвард Сноуден је 27. маја изјавио да може да понуди драгоцене информације у истрази околности електронске шпијунаже америчке НСА на територији СРН.

„Био бих изненађен сазнањем да посланици Бундестага заиста сматрају да неће сазнати ништа ново од мене. Лично сам руководио операцијама прикупљања информација и њихове анализе. При томе користио сам системе који су пресретали комуникације Немаца у великој мери“, нагласио је Сноуден.