Лидери Мајдана: нова-стара гарда

09-06-2014 09:08:43 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Natruskin/ vostok. |


Кијевски мајдан, који је резултирао оружаним државним ударом и грађанским ратом на истоку Украјине, ставио је племените задатке: да савлада корупцију и власт олигарха, приближи земљу европским стандардима, учини је контролисаном од стране народа.

Међутим, на власт су дошле добро познате личности – милијардери и политичари, који су већ доказали своју неспособност током више година у државној служби. Дакле, нови мајдан је, изгледа, неизбежан. Он може да почне већ у јесен, када ће се Украјина, према прогнозама експерата, приближити економском колапсу.

Једна од ватрених присталица искључивости украјинске нације и независности Украјине је је бивши премијер Јулија Тимошенко (рођена Григјан, мајчино презиме је Телегина). Она је постала један од симбола отпора "злочиначком режиму" Виктора Јануковича и, како је било изјављено, револуције чишћења. Иначе, када се пажљивије погледа, тај симбол има битне мане, чак без обзира на ореол мучеништва, формиран одлежењем Тимошенкове у затвор. Ова је дама некада била крупни бизнисмен, а затим се нашла у хијерархији државне власти, где је успела да направи много глупости. Дакле, у најмању руку није право да се говори да је Јулија Тимошенко свежа струја демократије и смене власти, о којој се стално говорило на мајдану. Она је део формираног у Украјини олигархијског система. Између осталог, није случајно после њеног триумфалног повратка из затвора и доласка на мајдан у инвалидским колицима, многима се није допало, што је уз њу стигао кортеж од кола представничких страних марака. Чинило би се да је ситница, али је она веома карактеристична.

Арсениј Јацењук и Александар Турчинов ништа мање нису злогласне личности, које су чудним стицајем околности постале предводници псеудо-револуције. Директор Института руског иностранства Сергеј Пантелејев је истакао да су нове кијевске власти уствари старе власти.

- Јацењук, Турчинов су људи, који су давно били у систему власних односа. Турчинов је директно повезан с изборном кампањом, јер су методи силе, који су се примењивали током припреме за изборе, били у прилог између осталих и Јулији Тимошенко, која је покушавала да иступи са радикалних положаја, који јој нису помогли. Што се тиче Јацењука, тај човек се истакао за положај премијера захваљујући догађајима на евромајдану. Зашто су се САД определиле за њих? Они су били апсолутно контролисани од стране САД.

Арсениј Јацењук је био министар економије, шеф МСП-а и Врховне Раде, бавио се бизнисом, што је карактеристично за "хероје мајдана", радио у Националној банци и секретаријату председника. Ево чудног заступника ширих слојева становништва. Он је сарађивао с проевропским и националистичким странкама, активно се борио с "проклетом" совјетском баштином. У свом сталном раду за добробит Незалежне Украјине он је стекао неколико понизних надимака, као што је Кунић и Јац. Једном речју, пострадао је за отаџбину. Зато га је отаџбина дарежљиво наградила положајем премијера.

Александар Турчинов је такође стари представник апарата и Десна рука Јулије Тимошенко у странци Баткившчина. Различитих година је он био посланик парламента, био на челу СБУ, имао тесне везе с лидером наранџасте револуције Виктором Јушченком, који је неславно завршио своју политичку каријеру. Просле удара почетком ове године Турчинов је постао извршилац функција председника земље, пре тога је био умешан у низ скандала. Сматра се да је он активни учесник у делатности једне од нетрадиционалних цркава. Политиколог Алекандар Гушчин сматра да у Украјини није дошло да некакве смене елите.

- Данас не долази до неке кардиналне промене поличке класе. Безусловно, Порошенко, Турчинов и Јацењук су представници различитих њених струја, али при именовању нових људи за клучне положаје они ће се одређивати зависно од договора Порошенка и Јацењука. Наредни месеци ће бити одрећени консензусом, ако успе да се он формира, између финансијско-индустријских група.

Дакле, протестну енергију мајдана су за своје личне сврхе искористили они, који никако нису могли да се сматрају представницима народа и борцима за његова права. Обећања лидера такозване реаволуцие да ће представити украјинском друштву нове, младе и енергичне политичаре испала је банална превара. Стара елита, која је већ довела земљу у стање хаоса, одлучила је да задржи власт за неодређено време. До новог мајдана, о који у Кијеву помињу све чешће.

Иљја Харламов,