Налазите се на страници > Почетна > Колумне > "Дивље гуске" за извоз

"Дивље гуске" за извоз

09-06-2014 09:17:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Запад уз помоћ својих војника-најамника доноси демократију у Авганистан, Ирак, Сомали, Колумбију, Либерију, Сирију. Одржавање читаве армије професионалних војника годишње кошта стотине милиона долара. Већину трошкова сноси, свакако, Пентагон.

Раст апетита и жеља да се прљави посао уради туђим рукама тражи од Вашингтона и његових западних пријатеља шире присуство својих приватних војних компанија по читавом свету. Например, у Сирију је само током последње 3 године дошло више од 10 хиљада најамника из других земаља. Такве је податке у интервјуу америчкој ТВ компанији СNN навео шеф британске невладине организације Међународни центар за проучавање радикализације и политичког насиља Питер Нојман.

Пре неколико месеци "дивље гуске" су долетеле на обале Дњепра. Нико већ не скрива да у Украјини делују страни најамници. У авангарди је једна од најпознатијих приватних компанија – америчка Greystone, која је стекла своју скандалозну славу бројним убиствима цивила и шверцем оружја.

Чак присуство обичних војника НАТО-а носи хаос и разарања свуда, где они дођу – сетимо се великог скандала у Летонији, где су пијани морнари запамћени због свог изазовног владања. А да не говоримо о онима, којима плаћају за убиства – ти људи немају никакве моралне обавезе.

Управо бескрупулозност најамника чини их удобним инструментом у рукама западних спонзора. Неће ли тај Франкенштајн постати страва за оног, чији је он производ? Зар не може амерички војник негде у центру пустиње да преживи моменат, када се замисли: да ли се он бори против диктаторског режима или убија војнике друге стране?

Новац, чак ни на Западу, није свемоћан. Недавно је Вашингтон званично признао да је грађанин САД извршио терористичку акцију у Сирији: амерички камиказа је возио кола са експлозивом. Када су већ у Белој кући признали један такав случај, може само да се нагађа колико сличних инцидената није признато.

Нема гаранција да ће после службе бивши најамници заменити машинку лименком коле и провести остатак свог живота на каучу пред телевизором. Западни јавни делатници сматрају да после повратка кући терориста може да постане сваки десети војник.

Додуше, ни осталих 9 нису бољи. За њих ће у праву увек бити тај ко плаћа. Без обзира на самоувереност Вашингтона, могуће је да ће се наћи онај ко пожели да плати више.

Марија Баљабина,