Обама и Порошенко: САД ће помоћи у демократизацији Украјине

09-06-2014 09:24:27 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Nikolay Lazarenko/ vostok.r |


САД би могле директно да учествују у обуци украјинских специјалних снага. Могућност помоћи САД председник Барак Обама је размотрио приликом сусрета са изабраним председником Петром Порошенком.

Сусрет, који је трајао свега пола сата, почео је од размене љубазности. Барак Обама је још једном честитао Петру Порошенку (први пут му је честитао пре него што су били пребројани гласови). Амерички председник је такође истакао да су га импресионирали став Порошенка и његово искуство.

- Украјински народ је учинио мудар избор, поверивши своју будућност човеку, који може да га води кроз тешки период. САД потпуно подржавају украјински народ у његовим тежњама, повезаним не само с наредним данима и недељама, већ за године унапред.

Обама је такође изразио уверење да ће Украјина ускоро достићи демократију, свакако, уз помоћ САД. Петру Порошенку се такав став допао, те је он такође одговорио комплиментом.

- Схватили смо да се пријатељ познаје у невољи. Став америчког народа је веома важан за нас. Од првог дана после инаугурације спремни смо да представимо план мировног регулисања на Истоку, ми сматрамо да ће неколико следећих дана бити одлучујући и за украјинску историју, и за перспективе, које се отварају пред земљом.

Детаљи плана регулисања ситуације, о којем је било речи, не оглашавају се. Познато је само да је међу основним корацима тражење енергетске независности Кијева од Москве. Свакако, била су обећања свестране помоћи САД. Посебно је истакнута војна сарадња. Вашингтон је већ утрошио за украјинску војску 23 милиона долара – за униформе, апарате за ноћне визије, средства за везу. Сетили су се и чувене суве хране. Вероватно ће Американци припремати украјинске специјалнне снаге. Осим тога, Вашингтон обећава да ће испоручити Украјини оклопе за војнике у износу од 5 милиона долара. Порошенко је одговорио да ће таква помоћ спасти животе војника. У условима казнене операције, која се наставља на Истоку, те речи су у најмању руку циничне. Међутим, не вреди говорити о великој војној сарадњи, - сматра професор Руског државног хуманитарног универзитета Сергеј Черњаховски.

- Мислим да неће доћи до директне војне помоћи из иностранства – то сувише крши одређене форме. Међутим, Порошенко ће формално играти улогу првог лица у условима фашистичке диктатуре. Јасно је да он нема, неће ни имати пуну власт. То је марионетска влада, личности, којима управљају ЕУ и САД.

Вероватно, управо зато приликом сусрета није била реч о реалној помоћи, ни о конкретним корацима за излазак из кризе: зато се Барак Обама углавном усредсредио на честиткама. За САД је то начин да докажу да су у праву и представе Порошенка својим западним пријатељима,- каже заменик директора Центра украјинистике и белорусистике МДУ Богдан Безпаљко.

- Без обзира на то, што су избори одржани са очитим прекршајима, главни од којих је грађански рат у земљи, када су избори обично немогући, његова легитимност је изазвала низ питања код свих светских политичара. Барак Обама је сам као председник једне од најјачих земаља, која претендује на улогу светског жандарма, сусретом и признањем статуса председника легитимисао Петра Порошенка.

Инспирисан подршком утицајних покровитеља, Порошенко се самоуверено осећа у новој улози, те зна, каквим изјавама он може да умири суграђане. Он је већ изјавио да је Украјина спремна да потпише споразум о асоцијацији са ЕУ у било које време, главно је европски пут развоја.

Управо под таквим паролама је почео Мајдан, који, између осталог, још стоји на место. Опонентима Порошенко обећава децентрализацију и широку амнестију.

Марија Баљабина,