Организатор убиства Ане Политковске и њен убица осуђени на доживотну робију

09-06-2014 08:09:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Московски државни суд у понедељак је осудио на доживотну робију Рустама Махмудова и Лом-Али Гајтукајева, које је порота прогласила кривима за убиство и организацију убиства новинарке Ане Политковске, јавио је извештач РИА Новости из суднице.

Њихови саучесници Ибрахим Махмудов и Џабраил Махмудов (Рустамова браћа) и бивши полицајац Сергеј Хаџикурбанов, осуђени су на 12, 14 и 20 година строгог затвора.

Према судској пресуди они ће такође морати да исплате деци убијене новинарке пет милиона рубаља одштете.

Коментаторка Нове газете, позната као новинар-истраживач, Полтиковска је убијена у лифту зграде у којој је становала октобра 2006. године. Ово убуство праћено је огромним медијским интересовањем.

Мотивима злочина истрага сматра незадовољство њеним извештавањем, међутим наручиоци нису откривени.

Према медијским извештајима бивши радник у управи МУП-а Дмитриј Пављученков посведочио је да би наручиоци убиства могли бити бивши изасланик чеченских екстремиста Ахмед Закајев и познати руски бизнисмен Борис Березовски, који је умро у Британији прошле године. Међутим, породица и колеге убијене новинарке сматрају ову верзију неаутентичном.

По чему је позната Ана Полтиковска

Политковска је била специјани извештач, коментатор Нове газете. Од јула 1999.године више пута је боравила у зонама борбених дејстава и избегличких логора у Дагестану, Ингушетији и Чеченији. Двадесет петог октобра 2002. године учествовала је у преговорима са чеченским терористима, који су заробили око 700 талаца у позоришту Дубровка у Москви.

Ко је већ осуђен у овом случају

Бивши полицајац Дмитриј Пављученков децембра 2012.године осуђен је на 11 година строгог затвора за саучесништво у убиству новинарке Нове газете Ане Политковске. Бивши полицијац признао је кривицу, извинио се за учешће у злочину и затражио опроштај од деце погинуле новинарке.