МСП Француске: Европска унија није спремна да прими Украјину у чланство

10-06-2014 10:29:26 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


По мишљењу министра спољних послова Француске Лорана Фабијуса Европска унија није спремна да прими у своје чланство Украјину. Шеф француског спољнополитичког ресора рекао је да Кијев треба да одржава добре односе како са ЕУ, тако и са Русијом.

Француска је саопштила да ЕУ није спремна да прими Украјину у своје чланство. Изјава Лорана Фабијуса дата телевизијском каналу i-tele покопала је све наде новог украјинског председника да ће успоставити тесне везе са Европом, преноси Ино ТВ.

„Украјински председник Петар Порошенко на својој инаугурацији одржао је сувише проевропски говор. Пре него што су чланице ЕУ изразиле жељу да приме Украјину. Порошенко сматра да споразум о асоцијацијиса ЕУ представља први корак за улазак у ЕУ. Али током преговора са нашим европским партнерима већина њих очигледно није делила тај Порошенков став. То је тачно“, изјавио је министар спољних послова Француске.

Фабијус је убеђен да Украјина мора да одржава добре односе са Русијом и ЕУ истовремено.

У суботу је председник Украјине Петар Порошенко показао жељу да ступи у ЕУ и поново успостави везе са Русијом. Осим тога председник Француске Франсоа Оланд похвално је реаговао на кратки сусрет руског и украјинског лидера Владимира Путина и Петра Порошенка у Француској. Према његовим речима то је можда значило деескалацију конфликта између два суседа.

Треба нагласити да је раније на сличан начин говорила и лидер француске партије Национални фронт Марин Лепен. По мишљењу ове политичарке Украјина неће постати члан ЕУ, између осталог и због ниског ниова економског развоја, а ЕУ је у великој мери испровоцирао конфликт у Украјини.

Читајте више наУкрајина из минута у минут