Лукашенко: Белорусија је била спремна да преда Југославији ракетне системе С-300 90-их година

10-06-2014 11:01:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Белорусија је била спремна да преда Југославији противваздушне ракетне системе С-300 крајем 1990-их година, али је то одбио тадашњи председник државе Слободан Милошевић, саопштио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

„Да, господин Милошевић и ја смо, поштено говорећи, разматрали и такву помоћ. И не само С-300, него и помоћ у авионима, чак смо размотрили и маршруте“, изјавио је Лукашенко београдској „Политици“, одговарајући на питање о спремности Минска да Београду испоручи ракетне системе и по цени да их скине са бојевог дежурства у својој земљи. Према речима белоруског председника, план није реализован, јер Милошевић „није веровао да се НАТО може одлучити на такву агресију“.

„После је било касно. Није била могућа испорука С-300, јер је почела блокада. Ја сам упозоравао. Да ли ће бити агресија, или не – ви морате много пре да се припремите за то“, рекао је председник. Лукашенко је рекао да је Милошевић касније жалио због своје одлуке да не прихвати С-300. „Он је био сигуран да би НАТО одступио да је изгубио два-три авиона“, саопштио је белоруски лидер, који стиже у званичну посету Београду 11. јуна.