Фабио Капело у ексклузивном интервјуу за RT: Изабрао сам Русију, јер је то нови изазов

11-06-2014 06:20:12 | | Глас Русије, фото: Александра Краснова/ vostok.rs |


У ексклузивном интервјуу за емисију SophieCo, тренер руске фудбалске репрезентације је рекао да је његов тим имао одличне припреме, да поседује јак дух и да је спремна за светско првенство 2014. „Узабрао сам Русију, јер је то за мене нови изазов: нови језик, култура. Јер, сви су ми говорили да сам луд и да је немогуће победити Португалију“, рекао је Капело.

„Имали смо одличне квалификације. Правилно размишљање, екипни дух – то је кључ развоја. Мени је важно да видим побољшање“, рекао је Капело у интервјуу Софико Шеварнадзе.

Коментаришући спремност екипе за предстојеће светско првенство у Бразилу, дон Фабио је изјавио да је репрезентација Русије у потпуности спремна за шампионат света: „Шампионат света – то је огроман притисак на играче и тренере, али ми смо спремни, имамо јак дух и одличне припреме су за нама“.

Он је рекао какав је био критеријум избора противника у пријатељским мечевима, које ће наша репрезентација имати у припремном делу шампионата света. Подсетимо да ће се наши фудбалери 26. мај састати са Словачком, 31 маја са Норвешком и 6. јуна са Мараком.

„За припреме смо бирали противнике са различитим стилом игре: са контра нападом врло брза Словачка; Норвешка са врло добром одбраном и Мароко – северноафричка репрезентација у којој 80% играча наступа у Европи. Они су по стилу најближи нашем противнику на светском првенству - Алжиру“.

Италијан је, такође, рекао да уколико желе да направе корак више, руски играчи морају да промене свој менталитет. „Наша екипа мора да стекне интернационалну менталност: Русија је велика земља, али ми морамо да схватимо да треба да се отворимо према свету. Не да се затварамо у својој средини, него да узимамо најбоље од светске фудбалске културе“.

Према речима Капела, како би наступ на домаћем светском првенству 2018. године био успешан, неопходно је да се повећа број клубова који наступају у домаћем првенству и да се у репрезентацију позову натурализовани странци.

„Потребно је да смањимо број станаца на терену са 7 на 6, да повећамо број клубова у руском првенству са 16 до 18 и позовемо странце, који желе а играју за нашу репрезентацију – то је светска пракса. Ја разматрам то питање са РФС. За водеће светске репрезентације као што су Италија, Енглеска или Немачка, већ одавно не играју само домаћи играчи. У репрезентацији Италије, на пример, 8 играча нису Италијани“, рекао је тренер руске репрезентације.

Свој највећи проблем на месту тренера руске репрезентације италијански стручњак је назвао језичку баријеру. „Тешко је радити са тимом чији играчи не знају стане језике. Некада је потребно осоколити екипу, наћи праву реч, подићи играче. Нисам сигуран да преводилац увек правилно пренесе моје мисли и емоције“, изјавио је Капело.

Капело је интервјуу прокоментарисао позиве неких политичара да одузму Русији право да буде домаћин Светског првенства 2018. године, због ситуације у Украјини.

„Не волим када спорт мешају са политиком. Позиви да се Русији одузме право да буде домаћин Светског првенства 2018. године немају никакве везе са спортом и никако нису узајамно повезане“, рекао је италијански стручњак.

Подсетимо да ће се Светско првенство у фудбалу 2014 одржати у Бразилу од 12. јуна-13. јула. Репрезентација Русије игра своју прву утакмицу у групној фази такмичења 18. јуна са Јужном Корејом. Онда се 22. јуна састајемо са екипом коју многи називају фаворитом наше групе – са Белгијом. 27. јуна ћемо одмерити снаге са Алжиром.