Арсениј Јацењук назвао неприхватљивим руски предлог о снижењу цене гаса за сто долара

12-06-2014 08:51:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је Украјини предложила попуст на гас у висини од сто долара, али Кијев је то одбио. Овај став изнео је в.д. украјинског премијера Арсениј Јацењук.

„Русија је прдложила попуст од сто долара на хиљаду кубика гаса. Нама су неопходне промене у уговору“, додао је он.

„Руси су нам предложили снижење цене гаса за сто долара, такозвани попуст. Одмах желим званично да изјавим да ми те руске замке добро знамо, попуст се утврђује одлуком владе РФ и укида одлуком владе. Зато је наш предлог био и остаје – промена уговора“, навела је РИА Новости речи Јацењука.

Кијев је спреман да „затвори“ сва дуговања за гас према Русији, али не по „тржишној цени“, нагласио је Јацењук.

Тим пре, додао је он што став Кијева на трилатерални гасним преговорима са РФ и ЕУ није промењен: потребно је преиспитати уговор и цену, нагласио је он.

Истовремено в.д. министра енергетике и индустрије угља Јуриј Продан изјавио је да ће плаћање бити размотрено после договора о цени у оквиру пакетног споразума. Он је ово рекао по доласку на трилатералне преговоре о гасу.

Продан је нагласио да је Гаспром предложио да се попуст на руски гас за Украјину формира смањењем такса на извоз из Русије. Међутим Кијеву тај механизам не одговара, изјавио је он.

Министар енергетике РФ Александар Новак назвао је ту цену апсолутно не тржишном. Европска комисија предлгагала је цену за руски гас за Украјину у распону од 350 до 380 долара, што одговара висини цене гаса на европском тржишту.

Према стању од 10. јуна Гаспрому од Украјине нису стигле нове уплате за испоручени гас, нагласио је Новак, пред почетак трилатералних преговора.

Раније је Гаспром, у случају да не буде извршено плаћање, планирао да уведе авансно плаћање за Украјину. Међутим, касније је први човек руске компаније Алексеј Милер изјавио да је рок за увођење авансног плаћања померен за 16. јун.

При томе европски комесар за енергетику Гинтер Етингер рекао је новинарима, да Европска комисија подстиче Украјину да изврши уплату дуга за руски гас. „Настављају се конструктивни преговори ове стране треба да иду у сусрет једна друој. Ја сам само посредник, у том смислу не могу да инсистирам, могу само да мотивишем. Дакле, ја мотивишем, али не инсистирам, нагласио је он.

Тренутно Украјини остаје „стари“ дуг према Гаспрому за испоруке извршене у перидоу новембар-децембар у висини од 1,45 милијарди долара. Осим тога Кијев није плаћао испоруке у периоду април-мај, које износе три милијарде долара (полазећи од актуелне уговорене цене од 485 долара за хиљаду кубика, која важи од 1. априла, после укидања свих попуста).

Читајте више наУкрајина из минута у минут