Лукашенко: Бићемо уз Србију у свакој ситуацији

12-06-2014 03:35:47 | | fakti.org, Танјуг/ vostok.rs |

Потписано осам међудржавних споразума


Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија има пријатеље свуда у свету - на истоку, западу, северу и југу - и да се не меша у њихове евентуалне спорове, осим уколико се од ње не затражи савет или помоћ.

Николић је, на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком, истакао да је Лукашенко „велики пријатељ Србије“ и његов „лични пријатељ“, који је увек када је Србија била у невољи први притицао у помоћ, што се показало и у недавним поплавама.

Николић је рекао да Србија то уме да цени и памти и да ће се за пријатељство увек одужити пријатељством.

„Наше народе ништа не раздваја, могу само да буду спојени ако руководства прате жеље својих народа, а Ви и ја пратимо жеље својих народа“, поручио је Николић и обећао да ће бити отклоњени „неспоразуми којих је било“.

„Ми желимо да будемо чланица ЕУ, ви сте чланица Евроазијске уније, и бољу везу те две уније од наше две државе неће имати никада“, рекао је он.

Председник Србије је оценио и да су Србија и Белорусија „мученице“, да су прошле кроз велика искушења и да их спајају не само заједничко порекло, језик и вера, већ и муке.

Србија, према његовим речима, има разумевања за сваког у свету ко се мучи јер је и сама пролазила кроз то.

„Ми имамо пријатеље свуда у свету - са истока на запад, са севера на југ. У многим деловима света наши пријатељи се између себе свађају, али се ми у туђе спорове не мешамо ако већ не можемо да помогнемо“, казао је Николић.

Србија, како је рекао, не даје помоћ ни савет док јој се неко не обрати, али када јој се неко обрати, онда пуног срца помаже.



Лукашенко је поручио да је Белорусија увек подржавала и да ће подржавати територијални интегритет Србије и да поздравља напоре србског руководства за нормализацију односа са Приштином.

„Спремни смо да и даље развијамо пријатељске односе са Србијом. Србски народ ће увек за нас бити братски народ, а Белорусија ће увек бити раме уз раме са Србијом у свим тешким ситуацијама“, рекао је Лукашенко.

Наводећи да су две земље данас потписале осам међудржавних споразума, он је изразио наду да ће то допринети даљем унапређењу билатералне сарадње и поручио да је Србија за Белорусију кључни партнер у региону.

Белоруски председник је рекао да је трговинско-економска сарадња темељ односа двеју земаља и да је робна размена, после Николићеве посете Минску, повећана четири пута те износи 200 милиона долара, а циљ је да достигне пола милијарде долара.

Лукашенко је изјавио да је Белорусија спремна, уколико је србска страна за то заинтересована, за отварање заједничког предузећа у Србији, у којем ће радити Срби и неколицина Белоруса и које ће извозити своје производе на трећа тржишта.

Говорећи о економској сарадњи, Николић је истакао да су привреде двеју земаља комплементарне, али да је србска индустрија „у застоју“ и да је много изгубила због „безглавог улетања у приватизацију и приватизације која је била пуна криминала“.

„Ви сте сачували своју привреду, а ми смо изгубили привреду и радна места и зато је помоћ коју сте нам обећали у отварању нових радних места стварањем заједничких предузећа, заједничких холдинга и изласком на трећа тржишта драгоцена“, рекао је председник Србије.

Николић је упозорио Белорусију да, ако се нађе пред искушењима каква је имала Србија, не направи исте грешке.

„Ту првенствено мислим на привреду, пољопривреду, однос према својим фабрикама, приватном сектору. Ми смо олако дозвољавали да нам то све нестаје испред наших очију, да нам хиљаде људи губи посао и одлази на улицу, да немају егзистенцију и будућност“, казао је он.

Сада покушавамо да направимо да буде боље него што је било, а свака власт која иза себе не остави боље стање него што је затекла, нема право да изађе пред народ и каже да је добро радила, рекао је Николић.

За приврженост и поштовање принципа УН

Двојица председника нагласила су у заједничкој изјави приврженост двеју земаља поштовању општепризнатих норми међународног права, циљева и принципа УН, као и констатовали позитиван развој свестране сарадње између две земље.

Председници су потписали заједничку изјаву у којој су нагласили и јачање централне улоге УН у решавању читавог комплекса питања везаних за очување међунорадног мира и безбедности, супротстављању савременим изазовима и претњама и мирном регулисању међународних спорова и конфликата.

„Са задовољством је истакнута доследна подршка Белорусије суверенитету и територијалном интрегритету Србије и неопходност израде свеобухватног и споразумног решења по питању Косова и Метохије, значај политичког дијалога Београда и Приштине за постизање стабилности у региону“ истакнуто је у заједничкој изјави.

Председници су се договорили и да ће проширивати сарадњу две земље на плану регионалног удруживања и иницијатива.

Они су поводом предстојећег председавања Србије ОЕБС-ом 2015. године изразили спремност две земље да проширују међусобну сарадњу у оквиру те организације ради обезбеђења равноправног и избалансираног дијалога о питањима безбедности и сарадње уз очување принципа на којима се заснива Хелсиншки завршни акт као и консензуса, као њеног основног принципа.

Председници су се заложили и за даље повећање ефикасности ОЕБС-а и наставак процеса међународне правне изградње те организације.

Истакнуто је и обостарано уверење да само неометан, равноправан и конструктиван дијалог може доприносити регулисању међународних несугласица као и приврженост заједничком залагању за стварање услова за такав дијалог.

Двојица председника су изразила задовољство динамиком развоја трговинско-економске сарадње и заложили се за продубљивање билатералних односа у приоритетним правцима.

Како су прецизирали, ти приоритетни правци су повећање обима и структуре робне размене и проналажење нових области економске сарадње ради динамичног раста националних економија и повећање животног стандарда грађана.

Такође, навели су и коришћење потенцијала међувладине србско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу, као ефикасног инструмента за проширење сарадње у машиноградњи, агроиндустрији, области саобраћаја и енергетике, прехрамбене и дрвно-прерађивачкој индустрији...

Такође су указали на коришћење потенцијала те комисије и за развој индустријске коооперације, упсешно функциониање заједничких предузећа, реализацију нових пројеката на територији обе државе.

У заједничкој изјави наводи се и значај даљег јачања регионалних веза кроз посете делагација, повећања броја градова побратима и партнера, учешће на сајамским и изложбеним манифестаијама...

Председници наводе и опредељеност за стварање повољних услова за проширење контаката србских и белоруских пословних кругова, јачање сарадње две привредне коморе, научно-техничке сарадње, образовања...

Николић и Лукашенко су указали на могућност развоја трговинско-економских односа које пружа чланство Белорусије у Царинској унији и јединственом економском простору и истакли значај Споразума о слободној трговини, који Србија има са државама чланицама царинске уније.

Према њиховом мишљењу, усвојена документа допринеће даљем проширењу правне основе билатералних односа.

Николић и Лукашенко поздравили су резултате досадашњег рада међувладине србско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу, заједничке србско- белоруске комисије за научну и техничку сарадњу и усвајање Мапе пута за развој сарадње две земље.

Они су изразили намеру да обезбеде ефикасну реализацију постигнутих договора.