Лукашенко тврди да је Запад хтео да омете његову посету Србији

13-06-2014 08:39:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Белорусије Александар Лукашенко је изјавио да су САД и ЕУ били спремни да ураде све како не би дошло до његове посете Србији. Лукашенко је истакао да је допутовао у Србију не у инат суседима, него да би развијао билатералне односе, саопштио је шеф белоруске државе у Београду на преговорима са србским председником Томиславом Николићем, преноси државна агенција Белта.

„Уочи моје посете Србији, ја сам се заинтересовао каква је реакција европске заједнице и САД поводом моје посете. Давно сам скинуо ружичасте наочаре, али опет ме је изненадила и зачудила њихова позиција. Они су били спремни на све, само да до посете не дође или да бар остане апсолутно непримећена у Србији“, рекао је Лукашенко.

Он је рекао да на његову посету Србији треба гледати као на посету добре воље и жељу да се помогне србском народу. „Ми смо дошли код вас као људи добре воље, као браћа. Ми хоћемо да помогнемо нашој браћи толико колико данас можемо. И шта ако после ове посете Србија постане макар мало јача, можда богатија? Зашто се борити против тога?“, рекао је шеф белоруске државе.

„Ми нисмо дошли овде упркос некоме, него да би направили максимум у нашим билатералним односима и не на штету нашим или вашим суседима“, додао је Лукашенко. Он је истакао искључиво братску природу белоруско-србских односа.