Амбасадор РФ: Пуно смо тога направили у односима са Републиком Србском

15-06-2014 05:33:00 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Можемо све ускладити и кретати се напред


Амбасада Руске Федерације у БиХ је организовала свечани пријем поводом Дана Русије. На пријему је учествовао цели политички врх Републике Српске, као и поједини представници у заједничлим институцијама, представници страних амбасада и многобројни пријатељи.

Присутнима се обратио амбасадор Александар Боцан Харченко поздравним и шаљивим речима, али се је осврнуо и на геополитичку ситуацију:

"Можда више нисам након скоро пет година занимљив као пре. Нисам ни мислио да правим званични говор, али ме је обавезала наша дописница која је рекла да морам. Пре свега, пуно хвала што сте овде са нама на дан националног празника, Дана Русије. Поздрављам члана Председништва БиХ, господина Радмановића, председника Републике Српске, Милорада Додика, све руководиоце и све пријатеље који су дошли. Обратићу се у кратким цртама, како моји пријатељи одавде кажу, праволинијски. Желим да изразим своје жеље и намере, јасно без празних фраза протокола.

Ако погледамо уназад и погледамо шта имамо данас у развоју наших односа, имам разлога за понос. Пуно смо тога направили, пре свега у нашим билатералним односима у Републици Србској. Оно што је учињено у Републици Србској, нема никакве сумње, је за добробит како Републике Српске тако и читаве БиХ. Лоше је када се из овога прави нека неисправна прича, да Русија жели неравнотежу. Русија жели равнотежу и жели што више свих врста односа, политичких, привредних, културних и хуманитарних са читавом БиХ. Што се тиче чињеница и садашњег стања, користим прилику да изразим личну захвалност и у име руководства Русије, председнику Републике Српске, због његовог личног напора који је тежак, али који наравно има резултат. Успостављен је контиунирани дијалог са председником Русије. Ту је и продор у развоју привредних веза, углавном улагања. То су улагања дугорочног карактера у циљу развоја привреде, социјалне сфере и направљено је низ других корака у културним и хуманитарним односима. Такође постоји такав развој и у Федерацији БиХ. У Федерацији делују Сбербанка и Гаспром.

Наравно постоје и сметње и што је најгоре, то су сметње које су вештачки направљене. Навешћу пример блокаде пројекта "Јужни ток" у БиХ, и Републике Српске као носиоца ток пројекта, а сметње и примедбе које имамо овде ја уопште не разумем. Никада нисам чуо да овај пројекат, а нарочито плин који ће доћи, како у Републику Српску, тако и у Федерацију БиХ није потребан за грађане. Свако каже, било то у Бањалуци, Сарјеву или Мостару да је овај пројекат од виталног значаја. И без обзира на то, на велике напоре у Бањалуци и Москви, праве се сметње и не можемо да направимо продор у овом правцу.

Мислим да је разлог томе, постоји једно мишљење које је апсолутно изван реланости, а то је мишљење "или ЕУ или Русија". То је велика заблуда, јер стварни прогрес је могућ само уз уравнотежен развој односа и са ЕУ и са Русијом. Имамо доста таквих примера који дају добар резултат. Када се постави нека земља пред избор, или ЕУ или Русија, то је најмање лоше за обичне грађане, али има и великих последица, као што је криза у Украјини. Ја верујем да ћемо имати сарадњу са ЕУ у смислу решавања отворених питања, како енергетских пројеката, тако и наших заједничких активности. Такође постоје објективни разлози за нашу присну сарадњу на простору БиХ и Балкана уз поштивање међународног права и Дејтонског митовног уговора у случају БиХ, и наравно, поштовање руских интереса, узајамних интереса. Уз узајамно поштовање можемо све ускладити и кретати се напред.

За крај ћу рећи још око улоге међународне заједнице овде. Дошао сам овде и са једном жељом, а то није само политички циљ Русије, него и жеља, а то је затварање ОХР-а који је одиграо своју улогу, и то је очигледно. Ако би дошли до овог циља, било би лакше свима, а тако и ОХР-у. Наравно и ЕУ и делегацији ЕУ. Став Русије у смислу затварања ОХР-а је да делагације ЕУ и специјални представник ЕУ одигра већу улогу уз присну сарадњу са осталим учесницима, укључујући и Русију. Нема прогреса на основу неког наметања, притисака, одузимања овлаштења од ентитета. У овом случају, ако се затвори ОХР, ја верујем да ће народи БиХ, оба ентитета, имати више "зрака" и више могућности за сарадњу са свима.

Нажалост, морам још једном да изразим саучешће свим народима и свим породицама настрадалих због ових катастрофалних поплава. Верујем да ћемо сви заједнички, што брже пребродити тешке последице."

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_06_13/Ambasador-RF-Puno-smo-toga-napravili-u-odnosima-sa-Republikom-Srpskom-2536/