Кијев није успео да добије снижење цене за руски природни гас

16-06-2014 05:26:23 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Русија је остала непоколебљива током још једне рунде тространих преговора у Кијеву о испоруци природног гаса Украјини. Рок за измирење дуга, који је Москва поставила украјинског страни, истиче у десет сати 16. јуна. Од тог тренутка Гаспром ће за Украјину увести авансни систем плаћања. Кијев је поново саопштио да је спреман на такав развој догађаја, јер се обезбедио горивом.

На трилатерралним преговорима у Кијеву о испорукама руског гаса Украјини стране нису постигле компормис, известио је Итар Тасс, преноси RT. Русија остаје непопустљива у свом ставу: цена гаса за Украјину са попустом, коју је раније Москва усагласила да обезбеди Кијеву, износи 385 долара.

Кијев се већ припремио на рестрикцију испоруке „Плавог горива“ из Русије. Раније је званични предствник Гаспрома Сергеј Купријанов потврдио да ако украјинска државна компанија Нафтогас до десет сати 16. јуна (по москвоском времену) не трансферише на рачун измирења дуга 1,95 милијарди долара, испоруке ће бити преведене на режим авансног плаћања.

„Сада у складиштима има више од 13,5 милијарди кубика гаса. Украјинска страна је данас спремна на такав развој догађаја. Обавили смо прилично озбиљан посао, везан за повећање повратних испорука из Европе и мислим да ћемо заједно са Европском комисијом тражити путеве за повећање повратних испорука из европских земаља“, изјавио је министар енергентике Украјине Јуриј Продан.

При томе председник управног одбора компаније Нафотгас Украјине Андреј Кобољов после трилатералног састанка рекао је да не искљчује могућност постизања компромиса до јутра.

Украјински дуг за гас почео је да се формира још после новембра 2013. године, када је у овој земљи избила политичка криза, а крајем априла достигао је 3,5 милијарди долара. Гаспром је у складу са уговором донео одлуку да пребаци Украјину на авансне испоруке.

У овом тренутку остаје дуг за период новембар-децембар у висини од 1,45 милијарди долара. Кијев, такође, Гаспрому још увек није трансферисао средства за испоруке у периоду април-мај, чији укупан износ на основу садашње уговорене цене од 485 долара за хиљаду кубика износи три милијарде долара.

Читајте више наУкрајина из минута у минут