Амерички историчар: Обама довео САД на границу рата са Русијом

17-06-2014 11:00:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Американци би требало да грађанском рату у Украјини приступају на исти начин као и свом грађанском рату. Ово је велики амерички русиста Стивен Коен рекао у интервјуу за RT. Научник је такође нагласио да је Барак Обама практично довео САД на границу рата са Русијом.

Историјске аналогије могу бити нетачне, али Американци, вероватно треба да се сете сопственог грађанског рата и да га упореде са оним што се данас догађа у Украјини. Данас САД подржавају смртоносну злочиначку авантуру, која има мало заједничког са уједињењем земље, приметио је Стивен Коен.

Коен је такође говорио о политичким грешакама САД у односу на Русију, грешкама које су у континуитету правиле раније администрације, о томе како су грешке довеле до најгоре кризе у дугом временском периоду, као и о паду квалитета америчког политичког дискурса, због чега се у Вашингтону ништа не мења.

Коен је назвао операцију украјинских снага на истоку земље „глупом, неразумном, убилачком и нељудском“. Он је Украјинцима навео пример америчког председника Абрахама Линколна.

„Линколн никада није присталице конфедерације називао терористима. Он је увек желео да види своје суграђане у саставу САД, ма колико да је грађански рат био страшан. Зашто Кијев своје грађане назива терористима? Они су побуњеници, демонстранти, имају политичку агенду. Зашто Кијев не упути преговарачку делегацију“, запитао се Коен.

„Међу њима постоје екстремисти, али постоје и људи, који једноставно не желе да живе у Украјини. И Кијев шаље против њих војску, док САД у потпуности подржава ту офанзиву, нагласио је Коен.

Осим тога дотакавши се теме односа између Русије и САД, Коен наглашава значајну улогу Русије у светској политици. „Убеђен сам да је у овом тренутку за САД по питању националне безбедности од свих земаља, од Ирана до Сирије, Авганистана и даље – најважнији партнер Кремљ. У Кремљу се сада налази Владимир Путин. А то како се САД односе према Путину је издаја националних интереса, нагласио је Стивен Коен.

Коен је такође рекао да је постепено приближавање НАТО-а границама Русије погрешно. „Упозоравали смо на могућност појаве такве ситуације. Али нико није желео да преузме на себе одговорност. Нису нам говорили „Морамо да преиспитамо нашу политику“. Уместо тога низивали су мене и мени сличне путинским апологетама, нагласио је историчар.

Барак Обама одгурнуо је од себе Путина до те мере, да су се Сједињене Државе због Украјине скоро нашле на граници рата са Русијом, нагласио је експерт.


Читајте више наУкрајина из минута у минут