``Иде Миле лајковачком пругом``, а уз помоћ Руса ускоро и србски возови

17-06-2014 05:05:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Модернизација 100 км пруге


Са престанком трагичних поплава у Србији и повлачењем необузданих река у своја корита, а самим тим и након престанка потребе за таквом врстом професионалне помоћи, натраг у своје базе су се вратиле десетине руских спасилаца, али како можемо да видимо – неки други стручњаци из Русије су поново ангажовани на терену, и то овог пута на пословима обнове железничке инфраструктуре.

Ради се о томе да су крајем маја руски железничари отпочели радове на санацији дела пруге Београд-Бар између Лајковца и Лазаревца, на оним местима где је водена стихија изазвала највећа оштећења.

Подсетимо, на том железничком правцу је разорна снага воде буквално однела скоро два километра пруге, што је био разлог да се тамо појаве радници и тешка механизација Руских државних железница, који су по речима званичника из Железница Србије – притекли у помоћ и кренули у поправку те деонице барске пруге, која је ионако била предвиђена за модернизацију током 2016. године, и то са средствима из раније одобреног руског кредита за те намене. А када је реч о припремним радовима за реализацију поменутог кредита у висини од 800 милиона долара, којим би требало да се напокон железнички саобраћај у Србији подигне на много виши технолошки ниво, они су започели још пре ових несрећних поплава, када су у Руму стигле 32 савремене грађевинске машине из Русије, од укупно предвиђених 100, колико ће их бити ангажовано на обнови србских пруга.

У оквиру обимног посла капиталног ремонта, руска механизација ће по плану прво бити упослена на модернизацији саобраћаја на шест деоница пруге на Коридору 10 кроз Србију, у дужини од преко 100 километара, што ће омогућити кретање возова до 160 киломатара на час, а то је, мора се признати, брзина која је до сада на домаћим пругама представљала само мисаону именицу, с обзиром на дотрајалост железничке инфраструктуре. Уколико при том све буде како је планирано, десетине тешких грађевинских машина биће ангажовано већ од краја јуна, а завршетак реконструкције србских пруга је предвиђен у року од приближно две године. А када је реч о предузећима која ће у то бити укључена, битно је нагласити да су у складу са србско-руским међудржавним споразумом, у послове модернизације позване и фирме из Србије, што све заједно сведочи у прилог чињеници да се ради о пројекту који се спроводи у живот на обострану корист.

Дакле, с обзиром да су руски железничари и њихова механизација, како смо рекли још на самом почетку, ових дана ангажовани на хитној поправци пружних оштећења проузрокованих поплавама управо код Лајковца, то немниновно буди сећање на чувену песму „Иде Миле лајковачком пругом“, која ће вероватно постати нека врста химне руским стручњацима за време ремонта баш на том подручју. Засад је та пруга још увек оштећена, али њиховим напорима би већ следећег месеца, са завршетком радова, поново требало да профункционише. А то ће бити знак да не само опевани Миле из те старе песме може поново да иде својом лајковачком пругом, него да поново туда могу тутњати и србски возови.

Ратко Паић,