Кишињов стаје на кијевске грабуље

17-06-2014 07:32:24 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Крајем јуна Кишињов планира да потпише Спорзум о асоцијацији и трговини са ЕУ.

Као и Украјина, Молдавија не поседује развијену производњу, као и суседна земља, она нема шта да понуди Европи; као и Украјинци, Молдавци не могу да издрже конкуренцију на европском тржишту рада. Ипак, званични Кишињов највероватније ће учинити одлучан корак, рачунајући очигледно на неке друге повластице.

Што се тиче руско-молдавских економских веза, у вези са евроинтеграционим плановима Кишињова они захтевају ревидирање. То се тиче између осталог измене трговинског режима, што може негативно да се одрази на обиме трговине. Поред тога, РФ може да укине повољни режим за молдавске мигранте. У целини, споразум о придруживању Молдавије ЕУ негативно ће се одразити на економске односе Кишињова и Москве. Негативне последице ће посебно бити осетне у Молдавији, пошто Русија заузима 18% у обиму молдавског увоза, док удео Молдавије у извозу у Русију износи свега0,2%. Ипак Русија испољава приметну забринутост. За израду нових компромиса у Кишињов стиже заменик министра иностраних послова Русије Григориј Красин. Према његовим речима, Москва је уверена да Молдавија има право на самосталну спољнополитичку линију. Али Молдавија је за Русију близак и значајан партнер, при томе то се тиче свих сфера: и политичке, и економске, и културне, и духовне. Зато је ошти задатак данас, како је рекао заменик министра, то да се максимално смање потенцијалне негативне последице.

Асоцијација Молдавије са Европом може да пољуља и политичке основе саме молдавске државе. Говори молдавски допсиник Гласа Русије Сергеј Цукану.

- У јужној молдавској аутономији Гагаузији већ у почели да дижу гласове радикали да Гагаузија после потписивања треба да прогласи независност и да иступи из састава Молдавије. То може да се деси на тој основи што је у молдавском уставу потврђена тачка о праву Гагаузије на излазак у случају да Молдавија изгуби суверенитет. Гагауски радикали покушавају управо тако да протумаче предстојеће потписивање споразума о придруживању ЕУ.

Што се тиче Придњестровља, ту је све сложеније, ту је ситуација врло пикантна. У протекле две деценије формиран је известан статус-кво код становника Молдавије и непризнатог Придњестровља. И да не постоји нешто попут царине и миротвораца на Дњестру, нико не би схватио да је Молдавија подељена. И мада су фотографије првих лица Придњестровља постављене пред комесарима полиције у Кишињову на паноима са посебно опасним криминалцима, придњестовски лидери слободно долазе у молдавску престоницу, између осталог у приватне посете.

Тако да у погледу Придњестровља може да се говори о имитацији борбе против сепаратизма. Актуално стање одговара изгледа свима — и Кишињову, и Тираспољу.

Између осталог, заменик министра иностраних послова Русије Григориј Красин из Кишињова ће се упутити у Тираспољ како би одржао консултације са руководством Придњестровља и састао се са руским војницима који тамо врше мировну мисију. Без обзира на то што је у Придњестровљу усијање страсти мање него у Гагаузији, треба имати у виду руски менталитет становника ове непризнате републике: на пример, 95% информација грађани Придњестровља добијају управо на руском, а деца се школују по руским стандардима. Тако да евроинтеграционо расположење Кишињова скоро сигурно ће се провоцирати јачање центрифугалних тенденција у том, некада с тешком муком замрзнутом кризном жаришту.

Уопште Кишињов, ма како то било тужно, стаје на кијевске грабуље. Своју грешку понавља и ЕУ, која непромишљеном политиком дели земљу на делове, доводећи је пред избор за који Молдавија још није спремна.

Сергеј Дуз,