Дејан Мировић: у Доњецку људи осећају страх

10-06-2014 05:43:15 | | Глас Русије, фото: AP/Ivan Sekretarev/ vostok.rs |


Дешавања у Украјини остају главна тема за читав свет. Ових дана из Доњецке области вратио се потпредседник Српске радикалне странке Дејан Мировић

Овај пут помогао му је да организује комитет за одбрану Војислава Шешеља како би он лично могао да се упозна са ситуацијом у Украјини.

- Оно што сам видео у Доњецку, људи осећају страх, скоро и нема автомобила на улицама. Види се да огромни милионски град живи под страхом. Очигледно то није страх од људи који се боре за своја права, за федерализацију, него страх од правих терориста. А то су они који су убили вице-спикера обласног парламента. Нажалост ја сам био тамо и видео сам какав је изазвао шок тај државни тероризам од стране Кијева. Оно што сам видео веома се подсећа на Босну. Имате официјални прелаз и имате пункт националне гарде, те неке паравојне формације којој је све дозвољено. Слично сам видео и на другим прелазима. Тако да не бих саветовао никоме да иду тамо без икакве потребе. То једноставно подсећа на понашање муслиманских и хрватских паравојних формација у Босни, њихови пунктови, њихово понашање и њихов режим тамо.

Да подсетимо да је такозвана казнена операција на Југоистоку Украјине започела још за време вршиоца дужности председника Александра Турчинова. Ипак ситуација се није променила ни после избора, када је на чело државе стао Петар Порошенко. Како у тој ситуацији могу да се оцене дејства новог руководиоца земље и какав је однос према њему самих грађана Југоистока?

- Они имају однос према Порошенку као да је то неко из неке друге земље или неко ко је узурпирао власт. Врло су негативни коментари на његову инаугурацију. То се сматра неукусним чином у тренутку док људи гину. Све то подсећа и на тај циркус са Бајденом који је дошао тамо. Нажалост имамо искуство са тим личностима који су учествовали у бомбардовању. Ми се добро сећамо изјаве Бајдена против Срба који је био најгори могући пример говора мржње. Он није, како се каже, амерички јастреб. Код нас се он сматра као човек који је позивао на рат и уништење Срба. И ја сумњам да је он променио ових петнаест година од бомбардовања. Чини ми се као да је још агресивнији.

Ако се вратимо личности Петра Порошенка, како се могу оценити дејства новог руководиоца државе? Да ли се он може сматрати самосталним политичарем, или он испуњава туђу вољу?

- Он делује као мало пристојнија верзија Турчинова који је био инструмент Запада. Он делује као један од оних политичара у ЕУ или ко хоће у ЕУ који причају једно а у пракси раде друго. Колико сам ја видео на инаугурацији он је позвао на мир али ја сам у Доњецкој области и у градовима које сам посетио својим очима видео да је ратно стање, да се дешавају терористичке акције, да је страшна ситуација око Славјанска. Просто то што прича Порошенко делује као лицемерје и једна врста наручног говора као да он само испуњава наредбе преко океана.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ