Матвијенко: Изјаве Кијева о демаркацији граница личе на провокацију

18-06-2014 09:23:57 | | Глас Русије, фото: © Фотографии предоставлены Советом Федера |


Раније је саопштено да је СНБО Украјине донео одлуку да једнострано спроведе демаркацију границе са Русијом. Председник Савета Федерације РФ је те изјаве назвала само још једном потврдом „непрофесионализма, некомпетенције и неодговорности“ садашњег руководства Украјине.

Изјава Украјине о једностраној демаркацији границе са Русијом личи на провокацију, сматра председник Савета Федерације Валентина Матвијенко.

Секретар СНБО Андреј Паруби је на брифингу у понедељак рекао да се ради о изградњи неопходних објеката и једностраној демаркацији границе не само на деловима где се воде борбе, већ дуж целе руско-украјинске границе. Он је прецизирао да ће се опремање границе финансирати из државног буџета и да је председник Украјине Петар Порошенко инсистирао на се све обави у максимално кратком року.

„Ова изјава је још једна потврда непрофесионализма, некомпетенције и неодговорности садашњег руководства Украјине. Све личи на провокацију ради даље ескалације конфликта са Русијом“, изјавила је Матвијенко новинарима у уторак.

Она је подсетила да демаркацију границе у складу са међународним нормама обавља заједничка комисија, са представницима обе стране и која „не километар по километар, већ метар по метар спроводи демаркацију“.

„Демаркација је могућа само на билатералној основи, иначе та граница никада не може бити призната“, рекла је она.

Матвијенко је изразила наду да ће кијевске власти у складу са својим обећањима спровести истрагу поводом напада на руску амбасаду у Кијеву 14. јуна. „Важно је да се сазна ко стоји иза те акције у Кијеву и да се кривци казне“, истакла је Матвијенко.

Без обзира на последње инциденте, Матвијенко је рекла да је потребно наставити дипломатски дијалог са украјинским властима, како би се постигао прекид казнене операције на истоку Украјине и убијање цивила.

Читајте више наУкрајина из минута у минут