Der Spiegel: Власти у Кијеву заборавиле на дипломатску деликатност

18-06-2014 10:47:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Недавном погрому руске амбасаде и увредама на рачун руског руководства, које су се чуле из уста шефа украјинске дипломатије Андреја Дешице је посвећен чланак у ауторитетном немачком издању Der Spiegel. Материјал има врло сликовит наслов „Увреде уместо дипломатије: грубијани из Кијева“.

Помињући псовке, које је себи дозволио министар спољних послова Украјине Андреј Дешица на рачун руског руководства, Der Spiegel пише да се сада шеф дипломатије сматра малтене националним херојем у својој земљи. Иако је ту славу зарадио не својом сензибилном дипломатијом, а сасвим супротним путем, кажу аутори чланка. Сам министар је касније свој корак објаснио тиме да се „тако смирују протести“.

„Украјина више не користи само дипломатска средства: демонстранти руше амбасаду Русије у Кијеву, а вршилац дужности шефа МСП себи даје за право да непристојно псује“, каже аутор.

„Одсуство толико неопходне деликатности је у Кијеву заборављено и у току посете шефа немачке дипломатије Франка Валтера Штајнмајера у мају ове године“, подсећа Шпигл. Политичар је рада хтео да положи венац на зграду Дома синдиката у Одеси, где су у пожару 2. маја погинуле на десетине људи. Међутим, локалне власти нису дозволиле немачкој страни да полижи венац, због, наводно, мера безбедности.

После председничких избора у Украјини су се појавили први знаци стабилизације напрегнуте ситуације. Ипак, „понашање Кијева не олакшава тражење излаза из конфликта“, констатује Шпигл.

Читајте више наУкрајина из минута у минут