Виталиј Чуркин: Савет безбедности тражи истрагу погибије новинара на истоку Украјине

18-06-2014 10:53:34 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин огласио се у вези са погибијом новинара ВГТРК (Сверуска државна телевизијска и радио компанија) на југоистоку Украјине. Он је рекао да је СБ УН усвојио изјаву која садржи позив на истрагу околности под којима су погинули руски новинари у Украјини.

Савет безбедности УН усвојио је у уторак изјаву, у којој се позива на истрагу погибије новинара у Украјини. Текст изјаве прочитао је актуелни председник СБ УН руски стални представник у УН Виталиј Чуркин, преноси РИА Новости.

„Чланови Савета безбедности позивају на темељну истрагу свих случајева у којима је употребљено насиље, укључујући и насиље према новинарима“, изјавио је Чуркин.

У складу са изјавом чланови СБ УН „изразили су забринутост поводом многобројних случајева хапшења и напада на новинаре, који извештавају из Украјине“.

СБ УН је такође изразио дубоко саучешће породицама свих новинара, убијених током извештавања о кризи у Украјини, укључујући двојицу руских новинара, погинулих 17. јуна и италијанског новинара, који је погинуо 25. маја заједно са руским преводиоцем.

Стални представник Русије при УН нагласио је присуство ризика, коме су изложени они који раде у Украјини као новинари. „Чак и када су америчке снаге заузимале неке територију новинари су могли мирно да се крећу и извештавају. А сада видимо отмице, мучења новинара, батине“, нагласио је он.

Чуркин је такође нагласио да нови председник Украјине Петар Порошенко уместо преговора и тражења начина мирног решења конфликта наставља војну операцију.

„Нисмо то очекивали од господина Порошенка, могао је другачије да почне, да окрене нови лист. Могао је да предложи нешто као гест добре воље, преговоре са представницима југоистока. Уместо тога он је донео одлуку да настави војну операцију“.

У минобацачком нападу 17. јуна код Луганска погинула су двојица руских новинара. То су специјални дописник Игор Корнељук и монтажер звука Антон Волошин. Корнељук је преминуо од задобијених рана у болници у Луганску, а Волошин је погинуо на лицу места.Његово тело идентификовао је колега Виктор Денисов. Очевици напада тврде да је граната експлодирала испред Волошинових ногу.

Сви новинари имали су на одећи препознатиљив знак „прес“. У тренутку напада снаге самоодбране су покушавале да изведу групу избеглица из опасне зоне.

Читајте више наУкрајина из минута у минут