Налазите се на страници > Почетна > Блог > Одеса: Ход без мука

Одеса: Ход без мука

11-06-2014 11:59:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Десни сектор као крајњи степен цинизма. Радикали су решили да поново подсете на себе. А шта може бити боље него свечана поворка ”за погинулим патриотима” у Одеси управо на 40 дана трагедије 2. маја у Дому синдиката? Таква церемонија ће сасвим сигурно привући пажњу.

Без обзира на то што су грађани Одесе оджали меморијалну церемонију за погинулима још прошле недеље, ”десни” активисти су решили да организују своју сопствену манифестацију — са црним тракама и упаљеним свећама у рукама. Шеф организације Сергеј Стерњенко је изјавио да су марш подржале многе присталице Евромајдана.

Последи пут када се гомила радикала окупила у граду, у Дому синдиката се у диму угушило и живо изгорело на десетине људи. Али то су националисти лепо заборавили. Чему грижа савести? Тим пре што нова украјинска власт, без обзира на захтеве грађана Одесе, никакву истрагу не спроводи. Зато се истичу верзије од којих је једна апсурднија од друге. Најзанимљивија је верзија украјинског МУП-а према којој су пожар приредили сами људи који су се налазили у Дому. Мада сви очевидци у исти глас тврде да су згрду запалили припадници Десног сектор. А сада исти ти људи који су приредили кланицу, мирно су решили да одају пошту погинулима — тако они то називају. Саме грађане Одесе сада брине једно: да се ”десна” поворка не претвори у нову провокацију. Другог маја већ је било довољно. Али гаранције, јасно је, нико не може да да.

Александра Дибижева,

Читајте више наУкрајина из минута у минут