Тајанствени осветници – претече избора ?

11-06-2014 12:03:03 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/isafmedia/cc-by/ vostok.rs |


У Авганистану су се појавили мистериозни казнени одреди који убијају талибанске команданте . Према једној верзији, активност и маскираних људи повезане су са при ближавањем 2. круг а председничких избора у Авганистану, који је заказан за 14. јун.

Одред од 100 до 150 људи недавно је виђен у источној провинцији Нуристан, а затим у Кунари. Убрзо затим, локални медији су приказали ужасни снимак: маскирани мушкарци вешају 11 талибанских команданата. На снимку џелати не говоре, већ само размењују гестове. Они нису долазили у контакт са становништвом, тако да је њихов дијалект непознат. Остаје само да се нагађа како су се снимци нашли у медијима, и ко су ти борци.

- Постоји неколико варијанти, - објашњава експерт Центра за изучавање савременог Авганистана Никита Мендкович.Познати су случајеви када су талибани и пакистанска обавештајна служба, која их подржава, организовали ликвидацију разних команданата. Ко је показивао нелојалност, покушавајући да преговара са Кабулом, или ко је на неки начин "кршио општу линију." Са друге стране, у Авганистану је настао "покрет народног протеста" који се, без учешћа званичних структура, опире ширењу талибана. Такви одреди су формирани у многим провинцијама. Поред тога, постоје случајеви ликвидација команданата од стране органа власти, услед спорости и корумпираности судова, специјалним снагама више одговара убиство него хапшење.

Шта кажу власти? Гувернер Нуристана Хафез Абдул Кајум верује да су осветници, вероватно, дошли из Пакистана и да припадају исламистичкој групи "Лашкар-е Тајба." Њихов задатак је да својим застрашујућим акцијама подижу морал талибана, како би пореметили 2. круг избора.Шеф Центра за изучавање савременог Авганистана Омар Несар у принципу се слаже са овом верзијом. Варијанту са народном војском он не подржава.

- Народна војска би објавила о томе. И казнена акција - то ипак није њихов печат, нису они толико ефикасни.На питање зашто баш Нуристан, Омар Несар објашњава:

Нуристан одавно слабо контролише централна власт. Ова провинција је стратешки регион на путу талибана из Пакистана, јер отуда прелазе у Бадахшан, и у друге северне провинције. Током боравка совјетских трупа, исти пут су користили муџахедини.


Према речима експерата, 1. круг председничких избора у априлу није био поремећен великим походима милитаната. Зато сада кажњавају оне команданте који су, по њиховом мишљењу, тада мировали. Пред 2. круг, покушаји да се дестабилизује ситуација у покрајинама највише се очекују тамо где су талибани јаки - у Нуристану, Кунару, Хосту. Оружане провокације су могуће и на северу - у Бадахшану, Фарјаби, дуж граница ЗНД. Да ће следећа фаза избора бити врућа, потврђују догађаји од прошлог петка у самом Кабулу. На лидера 1. круга избора Абдулаха Абдулаха био је извршен атентат: испред његове поворке одјекнуле су две експлозије. Он није повређен, али је убијено 6 особа.

Борис Павлишчев,