Да ли ставови Ирана и САД о атому постају ближи?

12-06-2014 12:43:42 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Ових дана су у Женеви одржани директни дводневни преговори високих иранских, америчких и европских дипломата о нуклеарном програму Ирана. Циљ консултација је покушај приближавања ставова уочи наредне рунде преговора која 16. јуна треба да уследи између Ирана и „шесторке“ међународних посредника (пет сталних чланова Савета безбедности плус Немачка – „Група 5+1“). Слични су циљеви и руско-иранских преговора у Риму 11. и 12. јуна.

Ниво преговарача из ИРИ, САД и ЕУ је био веома висок. У саставу иранске делегације су заменици министра иностраних послова Маџид Тахт Раванчи и Абас Аракчи, који предводи групу.

Вашингтон је представљала висока осмочлана делегација на челу с првим замеником државног секретара Вилијемом Бернсом и замеником државног секретара за политичка питања Венди Шерман. Осим сарадника спољнополитичког надлештва у састав америчке делегације били су укључени представници Савета за националну безбедност и апарата потпредседника.

У преговорима су учествовали шеф европске дипломатије Кетрин Ештон и њена заменица Хелга Шмит. После трилатералних консултација одржан је билатерални иранско-амерички састанак.

По мишљењу оријенталисте Ирине Фјодорове,

- Пре свега годину дана овакви иранско-амерички сусрети би представљали светску сензацију. Наравно, Техеран и Вашингтон су и раније у више наврата имали билатералне контакте, укључујући и оне на маргинама преговора у формату „шесторке“. Притом су 2013. године у Оману две земље неколико месеци обављале тајне консултације, што је на крају довело до закључивања важног споразума – „Плана заједничких активности“. Међутим, сад је Техеран први пут објавио да се воде званични билатерални иранско-амерички преговори.

Многи посматрачи су пожурили да им придају ноту сензационалности. Међутим, то данас уопште није сензација, већ логичан наставак међусобних напора усмерених на коначно решавање иранског нуклеарног проблема, за шта су заинтересоване све стране.

Преговори су се одвијали у атмосфери најстроже тајности. По изјавама Иранаца, њихова тематика се ограничава нуклеарним питањем, пре свега, проблемом укидања антииранских санкција Запада. Заиста, то је сложен проблем. Какав треба да буде механизам процеса укидања санкција? Који је редослед њиховог укидања? Који су рокови? Све ово треба да реше, пре свега, Иранци и Американци. Није случајно што се дискусија развила, пре свега, између Ирана и Вашингтона. Остају такође питања везана за дозвољене оквире иранског нуклеарног програма и његовог даљег развоја с којима ће се сложити опоненти Ирана. Техеран и Вашингтон овде имају несугласица. Можда ће управо билатерални формат странама дати више могућности да реше конкретна питања.

После првог дана преговора г-дин Аракчи је истакао: „Разменили смо мишљења у вези са скоро свим питањима која су била на дневном реду. Атмосфера је била добра, позитивна, али очекује нас дуг пут. Покушавамо да приближимо своје ставове.“ Притом је одбио да прокоментарише које несугласице и даље остају између страна. Преговори су трајали и 10. јуна.

Богат преговарачки период неколико недеља пре састанка у Бечу Ирана и „Групе 5+1“ интригантан је још и због тога што је одмах после преговора с Американцима иранска делегација одлетела за Рим, где су 11. и 12. јуна биле одржане билатералне консултације с замеником министра иностраних послова РФ Сергејем Рјабковом. У целини, овакав редослед састанака је јасан. Највеће притужбе на Иран изражвају САД које су биле главни иницијатор за увођење санкција. Управо с њима Иранци покушавају да реше главне противречности и да рашчисте пут ка општем међусобном резумевању. И врло је вероватно да ће се с руском страном у Риму разматрати закључци преговора с Американцима и разјашњавање става Москве у вези с перспективом и путевима за решавање нуклеарних проблема имајући у виду већ познати став Вашингтона.

У току наредних дана биће одржани билатерални састанци Иранаца и других учесника „Групе 5+1“, између осталог, између представника Ирана и Француске. А 15. ће немачка делегација посетити Техеран, где ће последњи пут разменити мишљења пред почетак наредне рунде преговора.

Несумњиво је да дијалог између Техрана и земаља „шесторке“ улази у одлучујућу фазу. Од почетка године стране су одржале невиђено учесталу серију састанака ради припреме коначног споразума који треба да гарантује миран карактер нуклеарног програма Ирана и да доведе до укидања анитииранских санкција.

Подсетићемо да је у јануару ступио на снагу привремени споразум између Ирана и „шесторке“. Техеран испуњава његове захтеве у нади да ће издејстовати укидање санкција које су увеле САД и ЕУ.

Привремени споразум истиче 20. јула кад Иран и „шесторка“ великих сила треба да закључе свеобухватни споразум. Међутим, по извесним знацима види се да преговори могу бити продужени на још 6 месеци.