Николић са Лукашенком - Србија се треба „закачити“ за Евроазијски савез

13-06-2014 12:48:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Упркос противљењу Запада, који је по тврдњи Лукашенка био спреман да уради све како би била спречена његова посета Србији, председник Белорусије је ипак боравио у дводневној званичној посети Београду, где га је дочекао председник Николић као великог пријатеља и државника који – „увек долази први када је најтеже“.

Нема сумње да је србски председник изговарајући те речи пре свега мислио на познату Лукашенкову посету Србији у јеку НАТО бомбардовања, када је штавише, како се баш ових дана открива – нудио Србији најсавременије наоружање за одбрану. А уочи свог доласка, белоруски председник је дао изјаву каква се ни у бујној машти не може чути од европских званичника, с обзиром да је казао да је косовски преседан био лош, те изразио уверење да се „прича о Косову није завршила, јер ће тек имати епилог“, додавши да је „Косово - колевка србског народа, од које Срби никада неће одустати“.

Међутим, поред политичких израза несумњиве благонаклоности према земљи домаћину, посета Александра Лукашенка Београду је имала и снажну економску компоненту, с обзиром да су две стране потписале осам међудржавних споразума, а чули су се и конкретни предлози за заједнички извоз на трећа тржишта. Иначе, бројне чињенице у вези Белорусије говоре у прилог томе да она заиста у много чему може да послужи Србији као позитиван пример, а довољно је рецимо истаћи податак да незапосленост у тој земљи скоро да не постоји.

А када је реч о демографској политици, у складу са новим програмом за повећање наталитета, тамошњи парови ће за прво дете добијати 10.000 долара, док су за вишечлане породице предвиђене и веће повластице, укључујући додељивање станова. Такву политику своје земље је сам Лукашенко поткрепио овим речима - „Мени је најважније да млада мама може безбедно да изведе дете у шетњу, те да породице нормално живе и да се рађају деца. То ми је далеко важније од тога да могу да одем у Европску унију и да се тамо смешкамо једни другима“. Оно што је при том посебно значајно, то је чињеница да се ово јачање србско-белоруске привредне сарадње одвија у тренутку када је Белорусија, заједно са Русијом и Казахстаном, озваничила формирање Евроазијског економског савеза, чиме се на светској сцени појавио блок земаља који већ сада представља једно од највећих тржишта на глобалном нивоу, а поготово ће то постати у будућем периоду након придруживања многих других заинтересованих држава.

Наравно, сасвим је јасно да кроз сарадњу са тим савезом у настајању и Србија може да оствари велику корист и започне привредни опоравак, што је уосталом приметио и председник Николић, када је нагласио да „од Србије и Белорусије никада неће постојати боља веза између Европске уније и Евроазијског савеза“. С обзиром да се свака веза, па тако и ова коју је поменуо србски председник, састоји од низа повезаних карика, проистиче недвосмислени закључак да се Србија у циљу јачања своје посустале економије треба „закачити“ са једне стране за Евроазијски савез. Јер као што рече Лукашенко – нормалан живот и рађање деце су важнији од тога да се само смешкамо једни другима.

Ратко Паић,