Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Увредили се...

Увредили се...

18-06-2014 03:13:16 | | Глас Русије, фото: missile-defence.com/ vostok.rs |


Русију нису позвали на годишњу међународну конференцију о противракетној одбрани која се одржава у немачком граду Мајнцу. Вашингтон ће сада бити домаћин у том тихом, пријатном месташцету. Американци, с правом изузетне и незамењиве нације, ако је веровати Обами, донели су коначну пресуду: време преговора са Москвом о тематици ПРО је истекло...

Изговор је био непристојно провидан: због ”недавно насталих разних компликација”, наводно, нема апсолутно никаквих могућности да се створе ”потребни услови за пријем руских гостију”. Као да су они звезде шоу-бизниса. Тако да и на експерском нивоу сада је дијалог у најмању руку замрзнут. Али да ли је он био резултативан на политичком нивоу? Русија је предлагала разне варијанте, све до секторалне, када свака страна има зону своје одговорности. А уследило је ћутање. Или неразумно мрмљање о томе да је то врло занимљив предлог.

А сада, поводом припајања Крима Русији и њене тобожње агресије у Украјини, према мишљењу америчких стратега, са Москвом нема о чему да се разговара. Не могу да опросте Крим, дипломатске успехе у Сирији и Ирану, формирање Евроазијског савеза, јачање економског и војног потенцијала.

Американци су решили: да разместимо де-факто елементе система ПРО не само у Европи, већ и у Азији. Зачкољица је само у томе што код њих до данас нема никакве могућности да супротставе нешто реално стратешком ударном потенцијалу Русије. И то их веома нервира. Решили су да је не позову на конференцију како би је бар некако казнили. А са Американцима и њиховим стратешким интересима које је Европа спремна да брани са необичном покорношћу све је јасно. Али младоевропљани, који дају своју територију за размештање америчких објеката ПРО требало би да имају у виду: у случају да се нешто деси, делови ракете ће полетети управо на њихове главе. И ујка Сем ту не може да помогне.

Илија Харламов,