Порошенко предложио разрешење Дешчице са места министра спољних послова

18-06-2014 02:40:25 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Украјински председник Петар Порошенко доставио је Врховној ради предлог о разрешењу Андреја Дешчице са места вршиоца дужности министра спољних послова.

Нацрт решења објављен је на сајту Врховне раде у среду 18. јуна. Шеф државе је истовремено предложио да се на место министра спољних послова постави Павел Климкин, садашњи амбасадор Украјине у Немачкој.

Међутим, потпредседник украјинског парламента, члан националистичке партије Свобода Руслан Кошулински сматра да је Павел Климкин недостојан ове функције, јер су представници украјинске заједнице, који живе у Немачкој незадовољни његовим ангажманом. Сергеј Собољев, посланик партије Отаџбина, која улази у владајућу коалицију рекао је за РИА Новости да још увек није донета одлука да ли ће они подржати кандидатуру Павела Климкина.

Према украјинском Уставу из 2004. године, који ће према најавама после фебруарског државног удара поново важити, председник парламенту доставља на одобрење кандидатуру министра спољних послова, министра одбране, јавног тужиоца, као и шефа службе безбедности. Остале чланове владе поставља директно Рада.

Читајте више наУкрајина из минута у минут