Амбасадор Украјине при УН: Новинари руске државне телевизије сами криви за своју смрт

19-06-2014 08:03:36 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Pesnya/ vostok.rs |


Новинари ВГТРК (Сверуска државна телевизијска и радио компанија) сами су криви за своју смрт. У то је уверен украјински амбасадор при УН Јуриј Сергејев.

Стални представник Украјине у УН Јуриј Сергејев убеђен је да је новинар ВГРТК Игор Корнељук наводно сам крив зато што је погинуо у минобацачком нападу. Дипломата је нагласио да је постало јасно да је Корнељук новинар, тек пошто је доспео у болницу, преноси РИА Новости.

„Тог јутра група терориста напала је украјинске снаге реда око Луганска. Они су одговорили. У борби је убијено десет терориста, многи су рањени, а међу њима је био и руски новинар. Тек је у болници постало јасно да је Игор Корнељук руски новинар“.

Према његовим речима кијевске власти “саветовале су новинарима да носе заштитну опрему, која укључује кацике и панцирне кошуље. Они се нису тога држали и радили су на свој ризик“, нагласио је Сергејев.

Међутим, сниматељ Вести Виктор Денисов, који је преживео напад, изјавио је да су сви новинари имали идентификационе натписе „press“.

Раније је СБУ тврдила да Игор Корнељук није имао дозволу за рад у Украјини. Међутим, као што је већ писано, у Украјини су још 2011. године укинуте обавезне акредитације за рад у овој земљи, које издаје МУП.

Читајте више наУкрајина из минута у минут