Марин Лепен: Европску унију не треба унапређивати, треба је демонтирати

19-06-2014 09:47:12 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


Мој циљ је комплетна трансформација Европе, а потом и демонтажа Европске уније, изнела је свој став Лепен. Главно питање је може ли се побољшати ЕУ, може ли се унапредити. Лично у то не верујем.Европску унију немогуће је унапређивати, сматра посланица Европског парламента, лидер француског Националног фронта Марин Лепен. Према њеним речима ЕУ у свом садашњем облику треба једноставно демонтирати.

По мишљењу Лепен, у свом садашњем облику ЕУ је сличан Совјетском савезу, преноси Итар Тасс. ЕУ се, свакако може сачувати, али врати државама суверенитет, дозволи да се успоставе унутрашње границе, одустане од евра. У реду, али то онда неће бити више ЕУ. То је као када би у СССР било дозвољено приватно власништво и слобода стварања политичких партија. То би све било врло добро, али то већ не би био СССР. И у нашем случају је нешто слично, нагласила је Лепен.

Лидер француског Националног фронта заложила се за напуштање јединствене европске валуте. „Прво, не сматрам да је она поуздана. Пошто она то није, све време радимо на томе да је спасемо. Све време крпимо рупе, и сваки пут то бива све скупље и скупље, рекла је Лепен. Рачун износи десетине милијарди евра. Француска се већ задужила 70 милијарди евра само да би спасила европску валуту. И то све никако није сигурно, пожалила се Лепен. То је страшан терет за нашу економију, за извоз, за тржиште рада.

По мишљењу Марин Лепен, француски бирачи и привредни кругови већ су почели да мењају мишљење по питању евра. Међутим морамо да уверимо и наше комшије, нагласила је она. И тамо такође постоје позитивни помаци. Већ сада постоји покрет у Немачкој и Италији, сутра се може очекивати можда у Шпанији и Португалији.

Председница Националног фронта тим поводом предлаже „демонтирање актуелне структуре ЕУ и изградњу, уместо ње, Европе нација. Одавно се већ воде разговори о стварању јединственог простора „од Француског Бреста до Владивостока“, нагласила је она. Тако је Европу видео генерал де Гол, и ми делимо ту идеју. Европа нација би укључивала, наравно, и Русију, прокоментарисала је Лепен.

По мишљењу Лепен светска заједница треба да изврши притисак на украјинску власт и подстакне је на процес мирног решења ситуације у земљи. Она је нагласила да Кијев треба да изврши феде рализацију Украјине и дистанцира се од радикалних елемената. Имам у виду пре свега Десни сектор и друге сличне оружане формације, нагласила је она.

Према речима Лепен она је била погођена ћутањем светске заједнице поводом убистава цивилног становништва на истоку Украјине. Став светске заједнице није доследан. Мислим да је она у овој ситуацији још једном погрешила. Морам да кажем да је за светску заједницу генерално карактерисично да често греши у међународним питањима. Погрешила је у Либији, у Сирији, погрешила је у Украјини. Међутим, проблем је у томе што у свим тим случајевима гину људи.